Thai Cannabis Advocacy Network bekritiseert minister voor het omzeilen van publieke inbreng over controlewet

nationaal —

Thaise burgers die zichzelf het “Netwerk voor het vormgeven van de toekomst van Thaise cannabis” noemen, uitten hun grote ontevredenheid over de minister van Volksgezondheid Cholnan Srikaew, omdat hij een nieuw ontwerp van de cannabis- en hennepcontrolewet had goedgekeurd zonder zijn vermeende belofte na te komen om de civiele en zakelijke sector te raadplegen.

In zijn Facebook-post hekelde Prasitchai Nunual, de secretaris-generaal van het netwerk, Cholnan omdat hij zich niet aan zijn belofte had gehouden om het publiek in staat te stellen het wetsontwerp te bespreken voordat het ter overweging aan het kabinet werd overhandigd.

Hij beweerde dat de minister zijn netwerk persoonlijk had beloofd publieke participatie mogelijk te maken om ervoor te zorgen dat het wetsvoorstel zou worden geformuleerd op basis van wetenschappelijke feiten en bewijsmateriaal en niet zou worden beïnvloed door politieke belangen.

Op 6 januari 2024 stuurde Cholnan officieel een nieuw ontwerp van de cannabis- en hennepcontrolewet naar het kabinet, waarbij hij de nadruk legde op het medicinaal gebruik van beide planten.

“Waarom hield hij zich niet aan zijn woord over het luisteren naar het publiek voordat hij het ontwerp indiende?” De heer Prasitchai bekritiseerde het besluit. “We hebben nog steeds niet gezien wat alle maatregelen zijn, maar uit het media-interview van de minister denken we dat veel van de maatregelen problematisch zijn en niet op feiten berusten.”

Prasitchai bekritiseerde verder de voorgestelde regelgeving, met name de vereiste van toestemming van een arts voor thuisgebruik en plantage van cannabis. Hij vroeg zich af waarom bijvoorbeeld iemand die minder dan vijf methamfetaminepillen heeft, niet als een misdrijf wordt beschouwd, maar iemand die thuis cannabis wil kweken of gebruiken toestemming van een arts moet vragen.

Bovendien waarschuwde de heer Prasitchai de regering tegen het bevoordelen van bepaalde groepen binnen het Thaise politieke landschap. Hij drong er bij het ministerie van Volksgezondheid op aan om cannabis en hennep te promoten door naar feitelijke informatie te kijken in plaats van naar politieke druk, net zoals de regering indirect alcohol promootte door de wettelijke openingstijden voor de entertainmentindustrie te verlengen.

Daycha Siripatra, de voorzitter van de Khaokwan Foundation, herhaalde de standpunten van de heer Prasitchai en benadrukte inconsistenties in het regelgevingskader.

Hij legde uit dat hoewel cannabis niet in verband is gebracht met sterfgevallen, het nog steeds te maken heeft met strengere regelgeving, in tegenstelling tot tabak en alcohol, stoffen die vorig jaar respectievelijk meer dan 100,000 en 40,000 doden veroorzaakten en die wettelijk zijn toegestaan ​​voor recreatieve doeleinden.

Daycha was van mening dat het nieuwe wetsvoorstel niet het algemeen belang dient, maar eerder ten goede komt aan specifieke groepen, vooral degenen die te maken krijgen met aanzienlijke omzetdalingen omdat mensen zich tot cannabis wenden voor verlichting van symptomen, zoals pijn en slapeloosheid.

Sinds hun verklaringen is het wetsontwerp online in het Thais geplaatst en zijn er ook andere zorgen gerezen, zoals een voorgestelde boete van 60,000 baht voor het gebruik van marihuana voor recreatief gebruik. Velen hebben hun bezorgdheid geuit over het feit dat deze voorgestelde boete misbruikt zou worden door corrupte wetshandhavers, vooral tegen buitenlandse toeristen, vergelijkbaar met vapen in het verleden, vooral omdat het niet duidelijk was in het wetsvoorstel hoe ambtenaren duidelijk zouden identificeren dat het gebruik van marihuana recreatief en niet om medische redenen. Anderen vreesden dat hierdoor een ‘theegeld’-situatie zou ontstaan, vergelijkbaar met prostitutie, die ook in Thailand wordt overwogen voor decriminalisering, nadat deze tientallen jaren onofficieel algemeen geaccepteerd is, maar nog steeds illegaal is.

De regulering van marihuana zal in de toekomst zeker een groot probleem worden en we zullen dit hier bij TPN-media nauwlettend in de gaten houden.

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Vergeet je niet te abonneren op onze nieuwsbrief en ontvang al ons nieuws in één spamvrije dagelijkse e-mail Klik hier! OF vul hieronder uw e-mailadres in!

Abonneren
Tanakorn Panyadee
De laatste lokale nieuwsvertaler bij The Pattaya News. Aim is een tweeëntwintigjarige die momenteel zijn laatste jaar aan de universiteit in Bangkok woont en studeert. Geïnteresseerd in Engelse vertaling, verhalen vertellen en ondernemerschap, gelooft hij dat hard werken een onmisbaar onderdeel is van elk succes in deze wereld.