Zeldzame Omura-walvis gespot in Phuket

PERSBERICHT:

Een witte Omura-walvis is opgemerkt door een reiziger aan boord van een boot 9 kilometer ten zuiden van Koh Hey in Phuket. Zeebiologen zeggen dat de waarneming mogelijk de allereerste geregistreerde walvis van deze ongrijpbare soort in Thailand en misschien zelfs wereldwijd zou kunnen zijn.

Assoc Prof Thon Thamrongnawasawat, een zeebioloog aan de Kasetsart Universiteit, identificeerde de walvis op basis van zijn kenmerkende enkele rand aan de voorkant van zijn kop, een kenmerk dat de Omura-walvis onderscheidt van de Bruda-walvis.

Omura’s walvissen, een soort die voornamelijk voorkomt in Zuidoost-Azië en de wateren ten zuiden van Japan, zijn een zeldzame verschijning. In Thailand worden ze vaker waargenomen in de Andaman Zee dan in de Golf van Thailand. De waarneming van een witte Omura-walvis is bijzonder zeldzaam, waarbij Assoc Prof Thon suggereert dat de waarschijnlijkheid van een dergelijke gebeurtenis ongeveer één op 10 miljoen bedraagt.

Ambtenaren meldden ook een andere recente waarneming van een witte walvis van 7 meter door toeristen nabij het eiland Phi Phi. Ze werken momenteel aan het bevestigen van de soort van dit zeedier. Rondvaartboten en vissersvaartuigen worden aangespoord waakzaam te zijn wanneer ze opereren in gebieden waarvan bekend is dat ze worden bewoond door Omura's walvissen.

Het voorgaande is een persbericht van de PR-afdeling van de Thaise overheid.

Abonneren
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.