Het Thaise Ministerie van Cultuur stelt een liberalisering van de film- en gameswetgeving voor

PERSBERICHT:

Het ministerie van Cultuur heeft de laatste hand gelegd aan een ontwerp voor de nieuwe film- en gameswet, bedoeld om de filmindustrie van het land te transformeren door de macht van de censuur te verschuiven van de overheid naar producenten. Minister van Cultuur Sermsak Pongpanit zei dat het wetsvoorstel tot doel heeft de bestaande censuurraad van de overheid te vervangen door een zelfbesturende raad voor films en games.

 

Sermsak legde uit dat deze stap deel uitmaakt van de inspanningen van Thailand om de staatscontrole over creatieve inhoud te verminderen en zelfregulering binnen de film- en game-industrie te bevorderen. Het voorgestelde wetsvoorstel legt de nadruk op het empoweren van producenten en het stimuleren van een liberaler klimaat voor artistieke expressie en zakelijke activiteiten.

 

Een belangrijk kenmerk van de nieuwe wetgeving is de focus op de bescherming van een jonger publiek, met bepalingen om ervoor te zorgen dat de inhoud geschikt is voor de leeftijd en op verantwoorde wijze wordt geproduceerd. Het wetsvoorstel stelt voor dat producenten een zelfregulerend beoordelingssysteem invoeren, waardoor ze meer verantwoording afleggen aan de maatschappelijke normen, met name als het gaat om inhoud voor kinderen en jongeren.

Het wetsvoorstel suggereert ook de oprichting van een speciaal fonds ter ondersteuning van talenten uit de film- en game-industrie, waaronder regisseurs en game-ontwikkelaars. Het ministerie herziet momenteel het wetsvoorstel om ervoor te zorgen dat er geen overlap is met het Thailand Creative Content Agency (THACCA) wetsvoorstel, dat tot taak heeft Thaise zachte macht te bevorderen.

Het voorgaande is een persbericht van de PR-afdeling van de Thaise overheid.

Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.