De rechtbank plant hoorzittingen voor de ITV-aandelenzaak en artikel 112-amendement

PERSBERICHT:

Het Constitutionele Hof heeft een datum vastgesteld voor twee belangrijke hoorzittingen. De eerste is gepland voor 2 december en gaat over beschuldigingen aan het adres van Pita Limjaroenrat wegens het houden van aandelen in een mediabedrijf tijdens zijn kandidatuur voor de verkiezingen. De tweede, gepland voor 20 december, zal zich verdiepen in een controversieel voorstel om een ​​belangrijke wet met betrekking tot koninklijke smaad te wijzigen.

 

De eerste hoorzitting komt voort uit Pita's status van aandeelhouder in iTV Public Company Limited, een inmiddels ter ziele gegane mediabedrijf, ten tijde van zijn kandidatuur voor de verkiezingen. Naar aanleiding van een verzoekschrift van de verkiezingscommissie heeft het Hof Pita vanaf 1 juli geschorst uit zijn parlementaire taken, in afwachting van een definitief besluit. Pita heeft op 19 oktober een verdedigingsverklaring ingediend, samen met een lijst van getuigen en bewijsmateriaal, en op 2 oktober een aanvullende getuigenlijst. De rechtbank heeft na beraadslaging besloten om op 18 december om 20 uur door te gaan met het horen van getuigen.

In de andere zaak dringt Teerayuth Suwannakesorn er bij het Constitutionele Hof op aan om de acties van Pita, de toenmalige leider van de Move Forward Party, en de partij zelf te evalueren. Deze zaak onderzoekt hun voortdurende campagne om artikel 112 van het Wetboek van Strafrecht, dat zich bezighoudt met koninklijke smaad, te wijzigen. De rechtbank erkent de noodzaak van verder onderzoek en heeft een getuigenverhoor voor deze zaak gepland op 25 december om 9 uur.

Het voorgaande is een persbericht van de PR-afdeling van de Thaise overheid.

Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.