Bevingen gevoeld in Noord-Thailand en Bangkok na aardbevingsrapporten in Myanmar

PERSBERICHT:

De Meteorologische Dienst heeft om 8.37 uur een aardbeving gemeld met een epicentrum in Myanmar. Inwoners van Chiang Rai, Chiang Mai, Lamphun, Nan en zelfs de hoofdstad Bangkok hebben naar verluidt de aardbeving gevoeld. Arbeider uit Myanmar gewond geraakt bij val van steiger na aardbeving in de staat Shan met een kracht van 6.4.

Vanochtend om 08:37 uur vond er een aardbeving plaats in de staat Shan, Myanmar, ongeveer 100 kilometer ten noorden van het Mae Sai-district, Chiang Rai.
De aardbeving werd gevoeld in de hele noordelijke regio van Thailand. In het district Mae Sai, dat aanzienlijke trillingen ondervond vanwege de nabijheid van de staat Shan, waren bouwvakkers ter plaatse op het districtskantoor van Mae Sai bezig met het bouwen van een One-Stop Service (OSS)-gebouw.

Het registreerde een magnitude van 6.4 op de schaal van Richter en had een diepte van 9 kilometer. Het epicentrum ligt ongeveer 100 kilometer ten noordwesten van het district Mae Sai in de provincie Chiang Rai in Thailand. Inwoners van Chiang Rai, Chiang Mai, Lamphun, Nan en zelfs de hoofdstad Bangkok hebben naar verluidt de aardbeving gevoeld.

Tijdens de aardbeving viel een 31-jarige Myanmarese staatsburger genaamd Yahui, die op de derde verdieping van de steiger vlakbij de tweede verdieping van het gebouw werkte, en liep een gebroken linkerarm en ernstige verwondingen op. Reddingsteams en Mae Sai-functionarissen brachten hem snel naar het Mae Sai-ziekenhuis. Na een eerste beoordeling werd het gebouw veilig geacht.

Gouverneur van Chiang Rai, Phuttiphong Sirimat, inspecteerde later de schade in het Chiangrai Prachanukroh-ziekenhuis in het hoofdstedelijk district. De nieuwe uitbreiding van vijf verdiepingen van het ziekenhuis, gelegen op de kruising van de oude en nieuwe gebouwen, liep van buitenaf zichtbare verticale scheurschade op.

De gouverneur gaf verwante functionarissen de opdracht om de schade dringend te inspecteren, aangezien het gebouw intensief wordt gebruikt door patiënten, artsen, verpleegsters en personeel. Andere locaties, zoals het Mae Sai-ziekenhuis, ondervonden ook kleine schade. Autoriteiten in verschillende gebieden voeren onderzoeken uit voor verdere reparaties.

De afdeling Stadsplanning van de provincie verklaarde dat bij de eerste inspectie van het Chiang Rai Prachanukroh-ziekenhuis pleisterwerk op de kruising van de twee gebouwen aan het licht kwam. De gebouwen, ontworpen om aardbevingen tot 6-8 op de schaal van Richter te weerstaan, leden geen structurele schade en bleven operationeel. Er bestaat echter bezorgdheid over woongebouwen die niet volgens aardbevingsbestendige normen zijn gebouwd, wat ambtenaren ertoe aanzet grondige inspecties uit te voeren.

Na de eerste aardbeving werden minstens 3-4 naschokken geregistreerd: om 08:42 uur met een kracht van 4.1, om 08:46 uur met een kracht van 3.5, om 08:48 uur met een kracht van 3.4 en om 09 uur. :06 AM met respectievelijk een kracht van 3.4.

Het voorgaande is een persbericht van de PR-afdeling van de Thaise overheid.

Abonneren
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.