Gemengde berichten over de samenwerking tussen de Chinese politie en de Thaise politie, geen patrouilles, alleen informatie delen

Thailand-

Op een ongebruikelijke manier zal de Chinese politie zich in de nabije toekomst aansluiten bij de Thaise politie in toeristische hotspots om te patrouilleren om het vertrouwen van toeristen te vergroten, aldus de directeur van de Tourism Authority of Thailand. Een latere verklaring van een woordvoerder aan de premier ontkende echter dat er zou worden gepatrouilleerd en alleen dat de twee krachten informatie zouden delen.

De aankondiging werd vandaag, zondag 13 november 2023, gedaan door Thapanee Kiatphaibool, directeur van de Tourism Authority of Thailand. Het volgde op een ontmoeting met de Thaise premier Srettha Thavisin eerder vandaag op de internationale luchthaven Suvarnabhumi.

Volgens Thapanee zou op dinsdag 15 november een bijeenkomst met de Chinese ambassade plaatsvinden, waarbij topfunctionarissen van de Thaise politie, de toeristenpolitie en het Centraal Inlichtingenbureau aanwezig zouden zijn om de details van het plan uit te werken. De exacte locaties waar de Chinese politie zou patrouilleren zijn nog niet vrijgegeven, maar het zouden gebieden zijn waar Chinese toeristen zich in grote aantallen verzamelen, zei Thapanee. TPN-media merken op dat plaatsen als Pattaya en Phuket vrijwel zeker op de lijst zouden staan.

Thapanee verklaarde dat de ongebruikelijke stap een must was om het vertrouwen van Chinese toeristen in hun veiligheid in Thailand te herstellen. De afgelopen maanden is het door verschillende factoren beschadigd, waaronder een massaschietpartij in een groot winkelcentrum, waarbij een Chinese toerist een van de dodelijke slachtoffers was. Bovendien heeft een populaire film in China, No More Bets, waarin Chinese staatsburgers worden opgelicht om naar het buitenland te gaan voor legitieme banen in Zuidoost-Azië en vervolgens door mensenhandelaren onder afschuwelijke omstandigheden gedwongen worden om in illegaal online gokken te werken, het toerisme ernstig beschadigd.

Thapanee voegde eraan toe dat dit programma niet ongehoord of een primeur wereldwijd is, waarbij de Chinese en Italiaanse politie eerder een soortgelijk programma hadden dat sindsdien is beëindigd. Het programma was niet zonder kritiek, constateert TPN, maar liep meerdere jaren.

Thapanee sloot af met de opmerking dat het hebben van een Chinese politiepatrouille met de Thaise politie niet alleen Chinese toeristen een veiliger gevoel zal geven, maar ook toeristen uit veel andere landen, die volgens hem vertrouwen hebben in het Chinese politiesysteem.

De aankondiging heeft geleid tot heftige discussies en debatten, waarvan een groot deel negatief, online, merkt TPN op. In feite leidde het tot een late verklaring en correctie van Chai Watcharong, zPokesman voor de Thaise premier, die zei dat de twee strijdkrachten alleen informatie zouden delen, vooral over Chinese criminelen, maar niet dat de Chinese politie actief patrouilleert.

TPN blijft dit verhaal in de gaten houden.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op onze zusterwebsite The Pattaya News.

Afbeelding na berichtinhoud
De heer Adam Judd is de mede-eigenaar van TPN media sinds december 2017. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika. Zijn achtergrond ligt in HR en Operations en schrijft al tien jaar over nieuws en Thailand. Hij woont al ongeveer negen jaar in Pattaya als fulltime inwoner, is lokaal goed bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen graag mailen [e-mail beveiligd] Over ons: https://thephuketexpress.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thephuketexpress.com/contact-us/