Thailand richt een noodcentrum op voor dreigende Haze-crisis

BANGKOK (NNT) – Het ministerie van Volksgezondheid heeft een Emergency Operations Centre (EOC) opgericht om het kritieke probleem van de nevelvervuiling aan te pakken, dat naar verwachting zal toenemen, vooral in de noordelijke regio.

Permanent secretaris van Volksgezondheid Dr. Opas Karnkawinpong erkende de aanhoudende uitdaging van PM2.5, ultrafijne stofdeeltjes die als schadelijk voor de gezondheid worden beschouwd. Hoewel de seizoensregens het probleem in Bangkok momenteel hebben verzacht, duiden patronen op een heropleving later in het jaar, die tot half maart zal duren. De verwachte drogere en warmere omstandigheden kunnen bijdragen aan een verhoogd risico op bosbranden, waardoor de problemen met de luchtkwaliteit verergeren.

Het doel van het EOC is om samen te werken met andere instanties om de milieuomstandigheden en de gevolgen voor de gezondheid nauwlettend in de gaten te houden. Gezondheidsrisico's variëren van irritatie van de luchtwegen en de huid op de korte termijn tot verhoogde kansen op het ontwikkelen van ernstige aandoeningen zoals hartziekten en kanker. Kwetsbare bevolkingsgroepen, waaronder ouderen en kinderen, wordt geadviseerd binnen te blijven, bij voorkeur in ruimtes met luchtreinigers.

Dr. Opas benadrukte het belang van het aanpakken van de grondoorzaken van PM2.5-vervuiling, die voornamelijk verband houden met voertuigemissies en industriële activiteiten. In lijn met deze inspanningen is het ministerie op weg naar duurzame energieoplossingen, waaronder de installatie van zonnepanelen en de toekomstige inzet van elektrische voertuigen als ambulances in staatsgezondheidszorginstellingen, om de vervuilingscrisis te bestrijden.

Het voorgaande is een persbericht van de PR-afdeling van de Thaise overheid.

Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.