PERSBERICHT:
UNICEF-MSDHS-Thailand Safe Internet Coalition-campagne waarschuwt kinderen om “twee keer na te denken” en zich bewust te blijven van de gevaren van online seksueel misbruik.
BANGKOK, 7 november 2023 - UNICEF, in samenwerking met Ministerie van Sociale Ontwikkeling en Menselijke Veiligheid (MSDHS) en Thailand Safe Internet Coalition (TSIC) vandaag gelanceerd #Let opEerst campagne kinderen en jongeren daartoe aanzetten “denk twee keer na” voordat u foto's, video's en persoonlijke informatie online deelt. De campagne heeft tot doel kinderen te beschermen tegen online seksuele uitbuiting en misbruik, nadat onderzoek dat heeft aangetoond een alarmerend aantal kinderen in Thailand is het slachtoffer geworden van onlinemisbruik.
Volgens het Disrupting Harm-rapport dat in 2022 werd uitgebracht door UNICEF ECPAT en INTERPOL, waren in 400,000 ongeveer 12 kinderen tussen 17 en 1 jaar in Thailand – bijna 10 op de 2021 – het slachtoffer van online seksueel misbruik en uitbuiting. Deze incidenten vonden vooral plaats op sociale mediakanalen. , en het ging vaak om seksuele beelden en video's van kinderen die werden gedeeld, chantage of het dwingen van kinderen tot seksuele activiteiten.
“Deze campagne is bedoeld om de alarmerende trend van online seksuele afpersing van kinderen aan te pakken. Daarom moet iedereen een cruciale rol spelen bij het waarborgen van de bescherming van kinderen online, en dat moeten we samen doen”, aldus de woordvoerder Varawut Silpa-Acha, minister van Sociale Ontwikkeling en Menselijke Veiligheid. “MSDHS bevordert ook veilig onlinegedrag onder kinderen. De kinderbeschermingsdiensten, inclusief de respons op de melding van kindermisbruik en -verwaarlozing, worden ook versterkt om ervoor te zorgen dat kinderen toegang hebben tot hoogwaardige en tijdige diensten die ze nodig hebben.”
De #CautionFirst-campagne gaat van start een filmpje van één minuut dat laat zien hoe spannend het kan zijn om online nieuwe vriendschappen te sluiten – en tegelijkertijd de potentiële risico’s bloot te leggen.
“Misdaden zoals die welke in onze campagne naar voren komen, gebeuren elke dag met jongens en meisjes in Thailand, maar worden zelden gerapporteerd omdat de meeste kinderen te bang zijn om het aan iemand te vertellen,” zei Kyungsun Kim, UNICEF-vertegenwoordiger voor Thailand. “We moeten samenwerken om dergelijke traumatische ervaringen te voorkomen, en dit vereist serieuze inspanningen van alle sectoren, van kinderbescherming tot wetshandhaving en technologiebedrijven. We kunnen beginnen door ervoor te zorgen dat kinderen en ouders zich bewust zijn van de risico’s, voorzichtig zijn met het delen van informatie of met wie dan ook online in contact komen, en over de vaardigheden beschikken om te ontsnappen of te reageren wanneer ze het slachtoffer worden van crimineel gedrag.”
Naast dat de video het bewustzijn over online risico's vergroot, biedt de campagne ook tips en hulpmiddelen voor kinderen en ouders om veilig te blijven op internet. Het is ook bedoeld om de gesprekken over dit onderwerp te normaliseren en kinderen aan te moedigen passende hulp te zoeken wanneer ze risico lopen of het slachtoffer worden van online seksueel misbruik en uitbuiting.
Volgens het Disrupting Harm-rapport wisten veel minderjarige slachtoffers van misbruik niet waar ze hulp moesten zoeken of aan wie ze het moesten vertellen, waarbij slechts 1 tot 3 procent incidenten bij de politie meldde. Veel kinderen gaven zichzelf de schuld en voelden zich verantwoordelijk voor de incidenten. Uit het rapport blijkt ook dat de daders van misbruik meestal iemand zijn die het kind al kent.
Assoc. Prof. Joompol Rodcomdee, voorzitter van TSIC zei: “Door het bevorderen van digitale geletterdheid en digitale intelligentie kunnen we jonge mensen in staat stellen weloverwogen beslissingen te nemen en de implicaties van hun online acties te begrijpen. Met deze campagne hopen we ook te pleiten voor sterkere juridische en beleidsmatige reacties om dit groeiende probleem aan te pakken.”
Nualphan Lamsam, nationaal UNICEF Thailand Ambassadeur steunt de campagne van harte. Ze drong er bij alle sectoren – inclusief de overheid, het maatschappelijk middenveld en de particuliere sector – op aan om meer samen te werken om kinderen online te beschermen.
“Online schade kan elk kind, overal en altijd overkomen”, zegt Nualphan, ook wel bekend als Madam Pang. “We moeten niet vergeten dat kinderen te maken hebben met daders die zeer ervaren zijn in het verzorgen en bedriegen van hen. Om kinderen tegen onlinegevaren te beschermen, moeten de onlinekennis en -vaardigheden van iedereen worden verbeterd, inclusief de kinderen zelf. Het is belangrijk dat iedereen samenkomt en de bescherming van kinderen tot een urgente en gedeelde prioriteit maakt.”
Afgelopen november heeft Thailand de Safe Internet Coalition opgericht als het eerste samenwerkingsorgaan dat veilige internetpraktijken wil bevorderen online risico's en schade aanpakken. De coalitie, geleid door het Ministerie van Sociale Ontwikkeling en Menselijke Veiligheid, omvat wetshandhavers, de particuliere sector, het maatschappelijk middenveld, kinderen en jongeren, en internationale organisaties, waaronder UNICEF. Om een veiliger internetomgeving te bevorderen, markeert de Thaise regering dinsdag de tweede week van februari als Nationale Dag van de Internetveiligheid, die samenvalt met de Internationale Dag van Veiliger Internet.
Meer informatie over de #CautionFirst-campagne: www.unicef.org/thailand/onlinesafety
Thaise versie: www.unicef.org/thailand/th/onlinesafety
Bekijk een video van één minuut https://vt.tiktok.com/ZSNUrmUfR/
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Rudina Vojvoda, UNICEF Thailand, 065 472 1060 [e-mail beveiligd]
Nattha Keenapan, UNICEF Thailand, 086 616 7555, [e-mail beveiligd]