Ok Phansa of einde van de boeddhistische vastentijd 2023

PERSBERICHT:

Op de volle maan van de 11e Thaise maanmaand, meestal in oktober, en dit jaar valt op 28 oktober.

Het Ok Phansa-festival markeert het einde van de boeddhistische vastentijd. Het is een tijd van viering en verdienste, waarbij provincies in het hele land de gelegenheid op verschillende dagen en in onderscheidende stijlen vieren, afhankelijk van hun plaats en traditie.

Verlichte botenprocessie, Nakhon Phanom
20-30 oktober 2023
Mekong-rivier, Mueang-district

Prachtig versierde boten drijven langs de Mekong-rivier om respect te betuigen aan de Heer Boeddha en offers te brengen aan de mythische Naga-slang die naar verluidt in de rivier leeft.

Rap Bua-festival, Samut Prakan
22-30 oktober 2023
Het stadhuis van Bang Phli en Wat Bang Phli Yai Nai.

De enige oude boeddhistische traditie in zijn soort in Thailand, met als hoogtepunt de schuitprocessie van een replica van het Luangpho To-boeddhistische beeld langs Khlong Samrong, en de Rap Bua-activiteit (ontvangende lotus) van de lokale bevolking van Bang Phli-district.

Wax Castle Festival en langebootrace, Sakon Nakhon
23-29 oktober 2023
Het 80e Chaloem Phrakiat-park en Wat Phrathat Choeng Chum

De processie van de ingewikkeld gesneden wassenbeeldenkastelen die de verhelderende taferelen van de hemel uitbeelden naar Wat Phrathat Choeng Chum, en traditionele langebootraces op het Nong Han Reservoir.

Naga Vuurbal Wereldfestival, Nong Khai
29 oktober 2023
Het Naga-beeldenplein aan de Mekong-rivier in het Mueang-district, Lan Naga Boek Fa in het Phon Phisai-district, Lan Boeng Wiang in het Si Chiang Mai-district en het Rattanawapi-districtshuis.

Een van de meer mysterieuze evenementen op de evenementenkalender van Thailand, deze gebeurtenis draait om de nog onverklaarde vuurballen die jaarlijks vanuit de Mekong rivier de lucht in schieten.

Ok Phansa-festival, Roi Et
30 oktober 2023
Somdet Phra Srinagarindra-park

Beroemd om de sorapanya-zangwedstrijd (eerbetoon aan de Boeddha), de ceremonie voor het maken van 'Khao Thip' (melkrijstpudding met honing) en lantaarnversieringen.

Chak Phra, Robe Offer en Long-boat Racing Festival, Surat Thani
26 oktober - 3 november 2023
Tapi River, Na Mueang Road en Ban Don Road

Rijkelijk versierde praalwagens nemen deel aan het vervoeren van de vereerde Boeddhabeelden van Surat Thani op de Tapi-rivier en op het land. Bij de negendaagse festiviteiten horen ook langebootraces.

Chak Phra-festival, Yala
29 oktober 2023
Gemeentelijk jeugdcentrum van Yala

Vereerde Boeddhabeelden worden in uitbundig versierde praalwagens door de stad gedragen.

Tak Bat Devo-festival, Uthai Thani
29-30 oktober 2023
Wat Sangkat Rattana Khiri

De grootste Tak Bat Devo-ceremonie in Thailand, waarbij het belangrijkste onderdeel van de dag de offers zijn die worden gebracht aan ongeveer 500 boeddhistische monniken, die de trap met 449 treden afdalen vanaf de chedi van de tempel.

Tak Bat Devo-festival, Khon Kaen
30 oktober 2023
Wat Phra Bat Phu Pan Kham

Het hoogtepunt zijn de offers die worden gebracht aan 299 boeddhistische monniken, die de trap met 1,049 treden afdalen vanaf de chedi van de tempel.

Tak Bat Devo-festival, Lop Buri
30 oktober 2023
Wat Khao Phra Ngam

Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.