Thaise marine verschuift van onderzeeërs naar Chinese fregatten: kostenimplicaties in beeld

FOTO: Thaise onderzeeërs

Nationaal—

Op 20 oktober 2023 maakte de heer Sutin Klungsang, de Thaise minister van Defensie, publiekelijk details bekend na zijn bezoek aan de Koninklijke Thaise Marine over verschillende aspecten van marineoperaties en overheidsbeleid.

De kwestie van onderzeeërs, met name de aanschaf van motoren uit China, was een aandachtspunt. Zowel het Ministerie van Defensie als de Thaise regering hadden, na eerdere pogingen van de regering, gewerkt aan het oplossen van een dergelijk probleem.

In een recente ontwikkeling accepteerde de Thaise marine een voorstel om hun geplande onderzeeër te vervangen door Chinese fregatten. De marine had de Thaise regering eerder verzocht onderzeebootmotoren uit China te bemachtigen, maar de onderhandelingen met de Chinese regering bleken niet succesvol. Bijgevolg had de marine een voorstel gedaan om fregatten aan te schaffen in plaats van de oorspronkelijk geplande onderzeeërs.

De regering was van mening dat fregatten het vermogen hadden om effectief in hun defensiebehoeften te voorzien, hoewel ze inferieur waren aan onderzeeërs. Tijdens een diplomatiek gesprek met ChinaOok de Chinese kant had te kampen met moeilijkheden bij de aanschaf van motoren, en beide partijen gaven blijk van wederzijds begrip voor elkaars uitdagingen.

“De verschuiving van onderzeeërs naar fregatten vereist gedetailleerde discussies over verschillende aspecten, zoals financiële regelingen, voorwaarden voor technologieoverdracht en juridische aspecten. Het is belangrijk op te merken dat dit geen opzegging van de overeenkomst met China is, maar eerder een aanpassing van de voorwaarden binnen het bestaande kader van de overeenkomst tussen Thailand en China”, aldus Sutin.

Thailand had al betalingen voor de onderzeeërs aan China gedaan, en er werd gesuggereerd dat de kosten van de fregatten, geschat op ongeveer 7 miljard baht, zouden worden verrekend met de uitstaande betaling, waarbij nog eens 6 miljard baht nodig zou zijn. De totale kosten van de nieuwe fregatten uit China waren nog niet bevestigd, maar voorlopige schattingen bedroegen ongeveer 17 miljard Baht. Verdere besprekingen zouden nodig zijn om de details van de deal af te ronden.

Op 21 oktober 2023 retweeten de heer Wiroj Lakkhanaadisorn, de oppositie van het Huis van Afgevaardigden, de voorzitter van het Militair Comité en de Raad op “X” over 'ThaiArmedForce.com'.

Wiroj nodigde de Royal Thai Navy ook uit om de komende week een gedetailleerd verslag te geven van de situatie en feiten, vooral wat betreft de kostenimplicaties, ondanks de annulering van de aanschaf van onderzeeërs. Verwacht werd dat de regering nog eens 10 miljard baht, in totaal ongeveer 17 miljard baht, zou betalen voor de aanschaf van Chinese fregatten.

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

Kittisak Phalaharn
Kittisak heeft een passie voor uitgaan, hoe zwaar het ook zal zijn, hij zal reizen met een avontuurlijke stijl. Wat zijn interesse in fantasy betreft, zijn detectivegenres in romans en sportwetenschappelijke boeken een deel van zijn ziel. Hij werkt voor Pattaya News als de nieuwste schrijver.