Foto van de voormalige Thaise premier Thaksin zorgt voor groot debat op sociale media

nationaal —

De nieuwste foto van de ex-premier van Thailand, Thaksin Shinawatra, in het politieziekenhuis leidde tot verhitte discussies op sociale media over de vermeende speciale privileges die hij mogelijk zou ontvangen.

De afbeelding, die op vrijdag 13 oktober breed werd gedeeld op de Thaise sociale media, toonde een persoon die lijkt op gevangene Thaksin, die op een brancard werd gedragen. Hij droeg een ziekenhuisjas en een masker en werd vergezeld door een grote aanwezigheid van medisch personeel. Volgens Thaise media werden ook zijn twee dochters aan zijn zijde gezien, al moet dit nog worden bevestigd.

De foto werd onmiddellijk een veelbesproken onderwerp onder Thaise gebruikers van sociale media, waarbij sommigen beschuldigden dat de foto opzettelijk was gelekt om Thaksins lange verblijf in het politieziekenhuis in plaats van in de gevangenis te rechtvaardigen.

Thaksin, 74, keerde op 22 augustus terug naar Thailand na vijftien jaar in zelfopgelegde ballingschap te hebben doorgebracht. Diezelfde dag veroordeelde het Hooggerechtshof hem acht jaar gevangenisstraf voor drie afzonderlijke zaken.

Niettemin vanwege vermeende gezondheidsproblemen werd hij dezelfde nacht overgebracht van de Bangkok Remand Prison naar het Police General Hospital, en is daar sindsdien gebleven. Thaksins straf werd eveneens teruggebracht tot één jaar nadat hij koninklijk gratie had aangevraagd.

In reactie op de publieke bezorgdheid bevestigde Sahakan Phetnarin, directeur-generaal van de afdeling Correcties, zaterdag dat de persoon op de foto inderdaad Thaksin was. Hij stond op het punt om uit zijn ziekenhuiskamer te worden verplaatst voor een CT-scan en een MRI, zei Sahakan.

Het onderzoek, dat ongeveer een uur duurde, werd bevolen door de artsen van Thaksin, voegde Sahakan eraan toe. Ondanks dat hij bevestigde dat de ex-premier veilig was en dat hij geen enkele privileges ontving, weigerde de directeur-generaal details te geven over de huidige toestand van Thaksin, daarbij verwijzend naar de vertrouwelijkheid van de patiënt.

Hij zei verder dat het ziekenhuis Thaksins familiebezoek toestond, zodat ze op de hoogte waren van zijn huidige behandeling.

Sahakan zei echter dat hij geen idee had of het verblijf van Thaksin in de toekomst zou worden verlengd, aangezien de artsen van Thaksin de afdeling nog niet hadden geïnformeerd.

Zijn verblijf in het ziekenhuis zal naar verwachting op 22 oktober worden afgerond, en voor elke verdere verlenging is kennisgeving aan de minister van Justitie vereist.

Sommige activisten hebben voortdurend gepleit voor een transparante vrijgave van de gezondheidstoestand van Thaksin en een onderzoek door wat zij een onpartijdige derde arts noemen maar dit wordt voortdurend ontkend door gevangenisfunctionarissen, onder verwijzing naar privacy.
-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op onze zusterwebsite The Pattaya News.

Abonneren
Adam Judd
De heer Adam Judd is de mede-eigenaar van TPN media sinds december 2017. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika. Zijn achtergrond ligt in HR en Operations en schrijft al tien jaar over nieuws en Thailand. Hij woont al ongeveer negen jaar in Pattaya als fulltime inwoner, is lokaal goed bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen graag mailen [e-mail beveiligd] Over ons: https://thephuketexpress.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thephuketexpress.com/contact-us/