Het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken geeft een update over de situatie in Israël

Samenvatting van de persbriefing

op woensdag 11 oktober 2023 om 11.00 uur.

Persconferentieruimte, MFA en via MFA Facebook Live

1. Mevrouw Kanchana Patarachoke, directeur-generaal van het Ministerie van Informatie, en woordvoerder van de MFA hielden een persconferentie over de situatie in het Midden-Oosten en de impact op Thaise staatsburgers in Israël met updates van de Koninklijke Thaise Ambassade in Tel Aviv (RTE ).

2. Algemene situatie

2.1 RTE heeft sinds gistermiddag (10 oktober) melding gemaakt van verdere aanvallen en luchtbombardementen, waarbij het dodental en het aantal gewonden aan beide kanten in de huidige staat van oorlog zijn toegenomen.

3. Statistieken over Thaise staatsburgers

3.1 Dodental: 20 (het cijfer omvat nog eens 2 volgens onofficiële rapporten van werkgevers en Thaise staatsburgers ter plaatse, in afwachting van officiële verificatie door de Israëlische autoriteiten, wat tijd zal vergen).

3.2 Aantal blessures: 13 (in het cijfer zijn nog eens 4 opgenomen)

3.3 Aantal gegijzelde Thaise staatsburgers: 14 (het cijfer omvat nog eens 3 op basis van onofficiële rapporten van Thaise staatsburgers in Israël)

3.4 Aantal Thaise staatsburgers die zich hebben geregistreerd voor vrijwillige repatriëring: vanaf gisteren (10 oktober), 21.00 uur, hebben 5,019 Thaise staatsburgers zich geregistreerd voor vrijwillige repatriëring, terwijl 61 hun intentie hebben aangegeven om in Israël te blijven. Er zijn ongeveer 30,000 Thaise staatsburgers in Israël.

4. Evacuatieplannen

4.1 Amb blijft contact houden met het Ministerie van Buitenlandse Zaken (MFA) van Israël om de evacuatie van Thaise staatsburgers uit risicovolle gebieden naar veilige zones te bespoedigen, in coördinatie met de relevante Israëlische autoriteiten. Honderden burgers, waaronder Thaise staatsburgers, zijn al geëvacueerd naar veilige zones. Zij zullen voorlopig in tijdelijke onderkomens verblijven of op landbouwplantages werken als alternatief werk.

4.2 MFA-woordvoerder bevestigde dat de eerste groep van 15 Thaise staatsburgers via El Al naar Thailand zal worden gerepatrieerd en morgenochtend (12 oktober) om 10.35 uur zal aankomen. Morgenochtend geen persconferentie bij MFA.

4.3 vliegtuigen van de Royal Thai Air Force (RTAF), die volgens de planning op zondag (15 oktober) Thaise staatsburgers uit Israël zullen repatriëren.

4.4 RTE blijft de coördinatie met commerciële luchtvaartmaatschappijen bespoedigen om meer Thaise staatsburgers uit Israël te repatriëren en bevestigt dat 80 stoelen zijn veiliggesteld voor vertrek aanstaande woensdag. (18 okt.).

5. Hulp van overheidsinstanties

5.1 Gistermiddag, lokale tijd (Israëlische tijd), bezochten Amb en Arbeidsattaché in Tel Aviv een groep Thaise staatsburgers die waren geëvacueerd uit risicogebieden om hen op te vrolijken en begeleiding te bieden bij hun voortgezette werkgelegenheid, hun registratie en reisdocumenten voor vrijwillige repatriëring te vergemakkelijken en eventuele andere diensten aan te bieden die zij nodig hebben. Amb bezocht ook een ernstig gewonde Thaise staatsburger in een ziekenhuis in de buurt van Tel Aviv. Ze kreeg updates over zijn toestand van het medisch personeel, dat verzekerde dat ze hun best zouden doen om voor al degenen te zorgen die gewond zijn geraakt door het conflict.

5.2 Elke middag organiseert MFA een dagelijkse bijeenkomst van het Rapid Response Centre (RRC), het belangrijkste mechanisme voor het integreren en coördineren van onmiddellijke responsinspanningen van Thaise overheidsinstanties om Thaise staatsburgers in Israël en degenen die zijn gerepatrieerd te helpen. De RRC-bijeenkomst van vandaag wordt om 15.00 uur gevolgd door een persconferentie.

Abonneren
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.