UPDATE: Thaise politie doorzoekt huis van 14-jarige Siam Paragon-schutter, slachtoffers worden behandeld onder koninklijke bescherming

nationaal —

De Thaise politie doorzocht de woning van de 14-jarige schutter die betrokken was bij het massale schietincident in de Siam Paragon Mall in Bangkok op 3 oktober en vond een grote voorraad kogels en een airsoftgeweer.

Eerst ons vorige verhaal:

Bij een kritiek incident in de Siam Paragon Mall in Bangkok heeft de politie een 14-jarige Thaise jongen gearresteerd die verdacht wordt van een schietpartij waarbij twee doden vielen en minstens vijf anderen gewond raakten.

Nu voor onze update:

De residentie is een herenhuis met 2.5 verdiepingen in het subdistrict Bang Khae Nuea van het district Bang Khae, Bangkok. De voorwerpen, die door de politie als bewijsmateriaal in beslag zijn genomen, zijn onder meer:

 • zeven gebruikte granaathulzen van .22 kaliber kogels.
 • Drie kogels van 5.56 kaliber
 • Eén kogel van .45-kaliber
 • Vijf gebruikte granaathulzen met jachtgeweerkogels
 • Twee gebruikte granaathulzen van .357 kaliber kogels
 • Eén gebruikte granaathuls van een kogel van 9 mm kaliber
 • 49 live kogels van 9 mm kaliber
 • 1 zilveren BB Gun airsoft pistool.
 • 1 zwart airsoft pistoolmagazijn
 • 1 vel schietpapier (airsoft-schietdoel).

Als onderdeel van het lopende onderzoek heeft de politie ontdekt dat de familie van de verdachte doorgaans in een condominium in het Sathorn-gebied woont en de verdachte slechts één keer per maand in de woning bezoekt.

De 14-jarige schutter, wiens naam vanwege zijn leeftijd nog steeds geheim wordt gehouden, is geïdentificeerd als een student die is ingeschreven aan The Essence School, een particuliere instelling in Bangkok. Na het incident bracht de school een verklaring uit waarin ze hun medeleven betuigden aan de families die door de tragedie waren getroffen, zowel wat betreft degenen die hun leven verloren als degenen die gewond raakten. Bovendien heeft de school het publiek verzocht de privacy van de familie van de schutter te respecteren.

Op het moment van schrijven is bevestigd dat twee mensen zijn omgekomen bij de schietpartij: een Chinese vrouw en een Birmese vrouw. Daarnaast zijn nog vijf mensen gewond geraakt en liggen nog in het ziekenhuis. Hun identiteit is niet vrijgegeven aan de pers.

Om de gewonden te helpen kondigde premier Srettha Thavisin aan dat Hunne Koninklijke Majesteiten de Koning en de Koningin van Thailand de gewonden bij de schietpartij onder hun koninklijke bescherming hebben genomen.

Srettha zei ook dat hij na het incident telefonisch sprak met de Chinese ambassadeur in Thailand, Han Zhiqiang, toen een Chinees staatsburger werd vermoord.

“Ik had een telefoongesprek met de Chinese ambassadeur. Hij sprak zijn waardering uit voor de aandacht van de Thaise regering voor degenen die door het incident zijn getroffen, en voor de steun van Hunne Majesteiten voor de gewonden”, aldus Srettha.

Ondertussen bracht een eerste onderzoek naar de jonge schutter aan het licht dat hij aan schizofrenie leek te lijden en geen medicijnen gebruikte, zei politiechef generaal Torsak Sukvimol. Vandaag zal er een grondig mentaal onderzoek worden uitgevoerd en zoals het er nu uitziet, lijkt het erop dat de verdachte voor verdere behandeling naar een psychiatrisch ziekenhuis zal worden gestuurd voordat de verhoren kunnen worden voortgezet.

In eerste instantie wordt begrepen dat de schutter vijf aanklachten te wachten staat, zoals bekendgemaakt door generaal-majoor Nakarin Sukontawit, de commandant van de Metropolitan Police Division 6.

Deze aanklachten omvatten onder meer moord met voorbedachten rade, poging tot moord, onrechtmatig bezit van een vuurwapen, het zonder toestemming dragen van een vuurwapen op een openbare plaats en het in het openbaar afschieten van een vuurwapen zonder toestemming. Er zijn nog aanvullende aanklachten in verband met de vuurwapens en munitie die in zijn woning zijn ontdekt, in behandeling.

De schutter werd voor gerechtelijke procedures overgebracht van het politiebureau van Pathum Wan naar de Centrale Jeugd- en Familierechtbank. Gezien zijn gerapporteerde mentale toestand is de schutter zowel gisteravond als vanochtend niet in staat geweest een samenhangende verklaring af te leggen, zei generaal-majoor Nakarin.

De politie onderzoekt de bron van het vuurwapen en de kogels en identificeert de persoon die verantwoordelijk is voor eventuele wijzigingen aan het vuurwapen dat bij het incident is gebruikt.

Op de Thaise sociale media zijn zorgen geuit dat de verdachte mogelijk niet zal worden vervolgd, omdat hij minderjarig is en naar verluidt psychische problemen heeft.

Volgens de Thaise wet zullen er, als de jeugdrechtbank en de familie constateren dat er geen grond voor straf is, verschillende acties worden ondernomen, waaronder:

 • Het geven van een mondelinge waarschuwing.
 • Tijdelijke vrijlating (met/zonder borgtocht).
 • Het sturen van de verdachte naar een geschikte instelling zoals een psychiatrisch ziekenhuis.
 • Het toevertrouwen van de verdachte aan een persoon of organisatie, zoals de rechtbank passend acht.

Het is echter ook duidelijk dat de ouders van de verdachte mogelijk aansprakelijk kunnen worden gehouden voor het misdrijf van hun kind op grond van artikel 429 van het Burgerlijk en Handelswetboek, tenzij zij kunnen bewijzen dat zij geen schuld hebben.

Veel Thaise gebruikers van sociale media hebben de zaak vergeleken naar een schietpartij op een school gepleegd door Ethan Crumbley in Amerika.

Volgens rechter Kwamé Rowe van de Oakland County Circuit Court komt Crumbley, die 15 was toen hij vier studenten uit Michigan vermoordde, in aanmerking voor levenslang zonder voorwaardelijke vrijlating. Zijn ouders worden, terwijl Crumbley in afwachting is van hun veroordeling, ook in de gevangenis geplaatst in afwachting van hun proces nadat ze zijn beschuldigd van vier aanklachten wegens ‘onvrijwillige doodslag’.

De Crumbleys zijn de eerste ouders in Amerika die worden aangeklaagd voor een schietpartij op een massale school, nadat aanklagers zeiden dat ze de tekenen van geweld en psychische aandoeningen van hun zoon negeerden.

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Volg ons op Facebook, Twitter, Google Nieuws, Instagram, Tiktok, YouTube, Pinterest, Flipboardof Tumblr

Ga met ons mee op LINE voor het verbreken van waarschuwingen!
Of, sluit je aan bij ons op Telegram voor het verbreken van waarschuwingen!

Afbeelding na berichtinhoud
De laatste lokale nieuwsvertaler bij The Pattaya News. Aim is een tweeëntwintigjarige die momenteel zijn laatste jaar aan de universiteit in Bangkok woont en studeert. Geïnteresseerd in Engelse vertaling, verhalen vertellen en ondernemerschap, gelooft hij dat hard werken een onmisbaar onderdeel is van elk succes in deze wereld.