Schietpartij in Siam Paragon Mall verbijstert Bangkok, twee doden, tienerschutter in hechtenis

Bangkok, Thailand-

Bij een kritiek incident in de Siam Paragon Mall in Bangkok heeft de politie een 14-jarige Thaise jongen gearresteerd die verdacht wordt van een schietpartij waarbij twee doden vielen en minstens vijf anderen gewond raakten.

De arrestatie en het lopende onderzoek werden dinsdag rond 5 uur Bangkok-tijd bevestigd door een officiële verklaring van de recherche van de Bangkok Metropolitan Police op haar sociale media. Beelden van het incident, die de aanhouding en de chaos na de schietpartij laten zien, circuleren online, hoewel de waarheidsgetrouwheid ervan nog afhankelijk is van officiële bevestiging.

Getuigen ter plaatse maakten melding van hectische taferelen toen bezoekers van het winkelcentrum, waaronder kinderen, probeerden te ontsnappen uit de omgeving te midden van berichten over geweervuur. Eén getuige, een toerist genaamd Liu Shiying, vertelde de media over de alarmerende omstandigheid dat hij schoten en daaropvolgende alarmen hoorde terwijl hij zich in het winkelcentrum bevond.

Op sociale media-video’s, die nog in afwachting waren van verificatie, waren mensen te zien die waar mogelijk hun toevlucht zochten, en zelfs verduisterde kamers in restaurants waar mensen zich verborgen hielden.

In de nasleep werden buiten het Siam Paragon-winkelcentrum lange rijen verkeer onder hevige regen waargenomen, wat een scène van wanorde en paniek onthulde onder het publiek in de directe omgeving. Het winkelcentrum bleef tot nader order gesloten terwijl het onderzoek naar het schokkende incident werd voortgezet.

Het winkelcentrum bleef tot nader order gesloten terwijl het onderzoek naar het schokkende incident werd voortgezet.

De verdachte, die minderjarig is en als gevolg daarvan zijn naam geheim houdt, heeft zich zonder incidenten overgegeven aan de Thaise politie in het winkelcentrum, waarbij hij zijn wapen en een klein vuurwapen neerlegde, zijn handen achter zijn hoofd plaatste en zich vervolgens liet meenemen naar het winkelcentrum. voogdij. Er werd beschreven dat hij lang haar had, een kaki broek in Camo-stijl droeg en een hoed met Amerikaanse vlag droeg. De jongen vertelde naar verluidt aan de politie van Bangkok dat een stem in zijn hoofd hem zei dat hij moest schieten, dat hij het wapen online had gekocht en dat hij een fervent videogamer en fan was van schietspellen in Battle Royale-stijl. Het lijkt er niet op dat de jongen enige connectie heeft met de slachtoffers, zei de politie van Bangkok.

De Thaise premier, Srettha Thavisin, heeft het incident publiekelijk besproken, waarbij hij zijn bezorgdheid over de openbare veiligheid kenbaar maakt en ervoor zorgt dat er een uitgebreid onderzoek wordt gedaan. Siam Paragon, algemeen erkend en bezocht door zowel de lokale bevolking als toeristen, raakte tijdens het incident in een staat van angst en ontwrichting, wat de noodzaak benadrukte om de openbare veiligheid en wapenbeheersing in bevolkte gebieden aan te pakken.

De medische diensten van Erawan bevestigden dat drie mensen tijdens het incident zijn omgekomen, van één naar verluidt een 30-jarige vrouwelijke Chinese toerist, maar hun namen en nationaliteiten werden pas vrijgegeven nadat contact was opgenomen met vrienden en families van de familieleden en de eerste onderzoeken waren afgerond. Er is bevestigd dat ten minste vier mensen gewond zijn geraakt, hoewel de exacte aard van hun verwondingen niet aan de Thaise media is vrijgegeven.

De BTS-treindiensten werden tijdens het incident kortstondig gedeeltelijk opgeschort in het gebied, maar zijn vanaf 18 uur volledig hervat volgens een normaal schema. Siam Paragon, dat veel luxe winkels bevat en wordt gezien als een elitaire winkelbestemming in Bangkok, blijft op het moment van schrijven gesloten voor het publiek.

Dit incident roept pertinente vragen op over de veiligheid in de openbare ruimte en zal ongetwijfeld een rol spelen in de lopende debatten over veiligheidsprotocollen en wapenbeheersingsmaatregelen in Thailand. Het incident zal ongetwijfeld ook vragen oproepen over hoe het Thaise rechtssysteem een ​​veertienjarige minderjarige zou kunnen behandelen, omdat de minderjarige, vanwege de manier waarop de Thaise wet is geschreven, mogelijk niet gestraft kan worden als hij wordt beoordeeld als iemand met psychische problemen. juridisch gezien, een feit dat al zwaar wordt besproken op de Thaise sociale media. In termen van de Thaise wet stelt 2565 (2022): “Een kind dat niet ouder is dan twaalf jaar en een daad begaat die door de wet als een misdrijf is voorgeschreven, zal niet worden gestraft”; Sectie 74 voegt verder toe: “Een kind dat ouder is dan twaalf jaar maar nog niet ouder dan vijftien jaar en een daad begaat die door de wet als strafbaar feit is voorgeschreven, zal niet worden gestraft...”;

TPN Media zal de ontwikkelingen in dit verhaal blijven volgen en zorgen voor tijdige updates zodra er meer informatie beschikbaar komt.

Dit is niet de eerste openbare schietpartij in Thailand; het land is slechts een paar dagen verwijderd van het eenjarig jubileum van dit schokkende incident op een Thaise school voor jonge kinderen.

Correctiebericht: In de originele versie van dit artikel stond dat drie mensen waren gedood en vier gewond waren geraakt, gebaseerd op de eerste informatie die door de autoriteiten ter plaatse was vrijgegeven. De Thaise autoriteiten hebben dit aantal later herzien en zeiden dat twee mensen waren gedood en vijf gewond, waarvan twee ernstig. Een exacte verklaring voor de discrepantie werd niet aan de Thaise media gepresenteerd.

Abonneren
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.