Wuhan Virology Institute waarschuwt voor nieuwe COVID-stammen

PERSBERICHT:

Het nieuwste onderzoek naar coronavirussen bij vleermuizen heeft wereldwijde zorgen opgeroepen over de mogelijkheid van toekomstige uitbraken.

Een onderzoek onder leiding van Dr. Shi Zhengli, directeur van het Center for Emerging Infectious Diseases aan het Wuhan Institute of Virology, China, onthult meer dan twintig stammen met een hoog risico op menselijke overdracht.

Dr. Shi Zhengli, in de volksmond bekend als ‘vleermuisvrouw’ en ‘virusjager’, is een prominente figuur geweest in onderzoek naar coronavirussen afkomstig van dieren, met name vleermuizen. De recente bevindingen van haar team suggereren dat deze stammen mogelijk tot toekomstige pandemieën kunnen leiden. De studie werd afgelopen juni gepubliceerd in een medisch tijdschrift en heeft aandacht gekregen van de Chinese media, waardoor sommige experts het vergelijken met een ‘coronaviruswoordenboek’ voor het voorspellen en voorkomen van toekomstige uitbraken.

Critici beweren echter dat de jacht op onbekende virussen een risico kan vormen. Toegenomen menselijke interactie met wilde dieren als gevolg van de jacht op virussen zou onbedoeld kunnen leiden tot ernstigere mondiale pandemieën.

Dr. Zhengli wordt sinds het begin van de COVID-19-pandemie nauwlettend in de gaten gehouden omdat haar laboratorium aan het Wuhan Institute of Virology gespecialiseerd is in onderzoek naar het coronavirus. Ze ontkent de beschuldigingen dat het COVID-19-virus uit haar laboratorium is ontsnapt. De Chinese overheid blijft haar onderzoek naar virussen steunen die van dieren op mensen kunnen overgaan.

Het voorgaande is een persbericht van de PR-afdeling van de Thaise overheid.

Abonneren
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.