Thaise FDA bevestigt de veiligheid van geïmporteerde Japanse zeevruchten

PERSBERICHT:

BANGKOK (NNT) – De Food and Drug Administration (FDA) heeft consumenten gerustgesteld dat uit Japan geïmporteerde zeevruchten veilig blijven voor consumptie, na strenge tests op radioactiviteit. De aankondiging komt te midden van internationale zorgen over het vrijkomen van behandeld water uit de kerncentrale van Fukushima, die in 2011 werd verwoest door een tsunami.

Volgens plaatsvervangend secretaris-generaal van de FDA, Lertchai Lertvut, zijn er strikte veiligheidsmaatregelen ingevoerd sinds de fabriek in Fukushima op 24 augustus begon met het vrijgeven van behandeld radioactief water in de Stille Oceaan. De FDA heeft tot nu toe tests uitgevoerd op 75 monsters van “in gevaar” zeevruchten, waaronder inktvis, weekdieren en krabben, om hun gehalte aan cesium-134 en cesium-137 te analyseren.

Lertchai zei dat de resultaten van 42 van de 73 tot nu toe geanalyseerde monsters geen radioactieve sporen hebben laten zien die de internationale normen overschrijden, terwijl de analyse van de overige 33 monsters nog steeds aan de gang is.

De plaatsvervangend secretaris-generaal van de FDA verzekerde het publiek dat als er monsters zouden worden aangetroffen die besmet zijn met radioactiviteit, de getroffen visvoorraden zouden worden vernietigd en de import onmiddellijk zou worden opgeschort. Hij voegde eraan toe dat de FDA uitgebreide maatregelen heeft genomen om ervoor te zorgen dat alle geïmporteerde zeevruchten vrij blijven van radioactieve besmetting.

Het voorgaande is een persbericht van de PR-afdeling van de Thaise overheid.

Abonneren
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en vijf jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.