Prominente activist in Thailand veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf

nationaal —

Een pro-democratische activist en advocaat, Arnon Nampa, is veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf na zijn opmerkingen over de Thaise monarchie tijdens een protest in oktober 2020.

Gisteren, 26 september, hield de Strafhof aan Ratchadaphisek Road een hoorzitting voor een zaak waarin Arnon werd beschuldigd van het belasteren van de koninklijke instelling tijdens een protest tegen de regering Prayut Chan-o-cha op 14 oktober 2022 in Bangkok.

Arnon, 39, die ook advocaat is van Thai Lawyers for Human Rights, werd ook beschuldigd van schending van het nooddecreet dat openbare bijeenkomsten verbood tijdens de coronaviruspandemie.

Tijdens het protest stelde Arnon drie eisen aan de regering van Prayut: 1. Premier Prayut Chan-o-cha moet aftreden. 2. Stel een nieuwe grondwet op. 3. Hervorm de monarchie.

Volgens een rapport van de Thai Lawyers for Human Rights heeft de rechtbank Arnon veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf zonder voorwaardelijke vrijlating en een boete van 20,000 baht wegens het overtreden van de majesteitsschenniswet (sectie 112) en het nooddecreet. Ondertussen heeft de rechtbank zeven andere aanklachten tegen hem ingetrokken.

Op het moment dat de aangifte wordt gedaan, heeft verweerder hoger beroep ingesteld.

Volgens de Thaise Advocaten voor Mensenrechten zijn sinds vorige maand minstens 257 mensen aangeklaagd voor Sectie 112.


-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op onze zusterwebsite The Pattaya News.

Adam Judd
De heer Adam Judd is de mede-eigenaar van TPN media sinds december 2017. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika. Zijn achtergrond ligt in HR en Operations en schrijft al tien jaar over nieuws en Thailand. Hij woont al ongeveer negen jaar in Pattaya als fulltime inwoner, is lokaal goed bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen graag mailen [e-mail beveiligd] Over ons: https://thephuketexpress.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thephuketexpress.com/contact-us/