De Thaise premier belooft binnen zes maanden een einde te maken aan recreatief gebruik van marihuana

nationaal —

Premier Srettha Thavisin kondigde zijn ambitie aan om binnen zes maanden een einde te maken aan het recreatieve gebruik van marihuana in Thailand, waarbij hij wetswijzigingen en strengere beperkingen op de verkoop van de plant beloofde om ervoor te zorgen dat deze uitsluitend voor medische doeleinden wordt gebruikt.

Premier Srettha vertelde op donderdag 21 september aan Bloomberg dat zijn regering eraan werkt om een ​​einde te maken aan de dubbelzinnige regels rond het gebruik van cannabis, waarvan hij erkende dat het momenteel beschikbaar is voor zowel medisch als recreatief gebruik.

Thailand werd in juni 2022 het eerste land in Azië dat marihuana decriminaliseerde vanwege de medische toepassingen ervan. Sindsdien zijn er echter, als gevolg van het ontbreken van regulering als gevolg van het voortdurende debat over de decriminalisering tussen verschillende politieke groeperingen, duizenden cannabiswinkels in het hele land ontstaan, vooral in toeristische plekken als Pattaya en Phuket, waardoor het een uitdaging wordt om de cannabishandel onder controle te houden. verkeerd gebruik.

Srettha benadrukte tegenover de Amerikaanse media: “Marihuanawetten moeten herschreven worden om uitsluitend medisch gebruik mogelijk te maken. De plant mag niet voor recreatieve doeleinden worden gebruikt.”

Hoewel hij niet inging op de specifieke details van hoe hij de fabriek of de winkels gaat reguleren, stelde Srettha wel een deadline van zes maanden, waarin hij verklaarde dat binnen dit tijdsbestek duidelijkere en strengere regels zullen worden geïmplementeerd.

De premier liet ook doorschemeren dat er al een brede overeenstemming bestaat tussen de elf partijen binnen de regeringscoalitie dat het gebruik van cannabis en de extracten ervan strikt beperkt moet blijven tot medische doeleinden.

Ondertussen bevindt zich onder de coalitie de Bhumjaithai-partij, die er tijdens de vorige regering in slaagde haar vlaggenschipcampagne van cannabislegalisering te verwezenlijken.

Hoewel Anutin Charnvirakul, de leider van Bhumjaithai, meerdere keren zijn voornemen heeft uitgesproken om de Narcoticawet te wijzigen om strikte controle op cannabisgebruik te garanderen, is hij sterk gekant tegen het idee om marihuana opnieuw te categoriseren als een gereguleerde stof. Door een dergelijke daad zouden mensen gevangenisstraffen of zware boetes kunnen krijgen voor het gebruik van marihuana, en Anutin en Bhumjaithai zijn hier sterk tegen.

Na de verwijdering van marihuana van de lijst van gereguleerde stoffen door de toenmalige minister van Volksgezondheid, Anutin, raakte het cannabisgebruik in Thailand in een staat van complexe en vage legaliteit.

Momenteel zijn er landelijk bijna 6,000 cannabiswinkels. Thaise boeren mogen ook alleen vrijelijk marihuana verbouwen als ze vooraf toestemming vragen aan de Food and Drug Administration.

Bovendien lijken de enige duidelijke regels die het gebruik van planten regelen slechts het verbod op het roken van marihuana in openbare ruimtes, een leeftijdsbeperking en het verbod op cannabiswinkels in de buurt van scholen te zijn, waarbij de olifant in de kamer niet wordt aangesproken: het illegale recreatieve gebruik ervan. en duizenden apotheken waren duidelijk gericht op toeristen en recreatief gebruik versus strikte medische toepassingen.

Binnen de nieuwe regering zijn er meerdere keren ideeën ontstaan ​​om de vage regelgeving te verduidelijken.

De onlangs benoemde minister van Volksgezondheid, Cholnan Srikaew, verklaarde dat de Bhumjaithai-partij de mogelijkheid heeft om haar Cannabiswet opnieuw ter beraadslaging in het parlement voor te leggen.

Hij benadrukte dat ondanks het feit dat cannabis van de lijst is geschrapt, het nog steeds als een verdovend middel wordt geclassificeerd, hoewel daarover door sommigen is gedebatteerd.

Hij onderstreept de noodzaak om de Cannabiswet aan te passen om het gebruik ervan te beperken. Bovendien suggereerde hij dat de teelt van cannabisplanten, vooral de vergoeding voor huishoudens om maximaal vijftien planten in hun achtertuin te kweken, moet worden beperkt.

Ondertussen zijn de cannabisleiders in Phuket en Bangkok in reactie op de aankondiging grotendeels onaangedaan gebleven. Ze stellen dat het onmogelijk zal zijn om medisch en recreatief duidelijk te definiëren en dat ze het gevoel hebben dat er een compromis zal worden gesloten.

Ze waarschuwden ook dat het opnieuw invoeren van boetes of straffen voor recreatief gebruik, zoals Cholnan suggereerde, zou leiden tot brede corruptie, net als bij de barindustrie en een andere grote olifant in de kamer, prostitutie. Officieel hebben de voormalige Thaise regeringen eerder gezegd dat prostitutie niet bestaat in Thailand, maar in werkelijkheid wijdverspreid is in veel gebieden, ondanks dat het niet volledig legaal is. Het ondergronds duwen van recreatieve marihuana, waarschuwen cannabisleiders, zal nog meer problemen veroorzaken.

Dat gezegd hebbende, verwelkomen veel exploitanten van cannabisbedrijven redelijke regelgeving, vooral om de illegale smokkel van marihuana van de VS naar Thailand te stoppen en om lokaal geteelde marihuana van Thaise boeren te helpen beschermen en promoten.

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Steun The Pattaya News in 2023!

Een medische of reisverzekering nodig voor je reis naar Thailand? Wij kunnen helpen!

Abonneren
Tanakorn Panyadee
De laatste lokale nieuwsvertaler bij The Pattaya News. Aim is een tweeëntwintigjarige die momenteel zijn laatste jaar aan de universiteit in Bangkok woont en studeert. Geïnteresseerd in Engelse vertaling, verhalen vertellen en ondernemerschap, gelooft hij dat hard werken een onmisbaar onderdeel is van elk succes in deze wereld.