De Thaise regering wijzigt de regels voor de inkomstenbelasting in het buitenland om mazen in de wet te dichten

nationaal —

In een poging om de mazen in de buitenlandse inkomstenbelasting aan te pakken, heeft de Thaise regering nieuwe regels ingevoerd die deze gaten voorgoed voorgoed zouden dichten, terwijl ook de kwesties van de inkomensongelijkheid binnen het land zouden worden aangepakt.

Het Thaise ministerie van Financiën heeft vorige week een strengere regel inzake buitenlandse inkomsten ingevoerd, die vanaf 1 januari 2024 van kracht wordt.

De nieuwe regel, bedoeld om inkomensgelijkheid en fiscale mazen aan te pakken, zoals aangegeven door premier Srettha Thavisin, zal de autoriteiten in staat stellen belastingen te innen op de buitenlandse inkomsten van personen die in het betreffende belastingjaar minimaal 180 dagen in Thailand hebben gewoond.

Volgens het nieuwe besluit zullen inwoners, die in het buitenland een belastbaar inkomen verdienen, onderworpen zijn aan de personenbelasting, ongeacht het belastingjaar waarin zij dergelijke fondsen naar Thailand brengen of het jaar waarin het geld wordt verdiend, zo verklaarde de belastingdienst op 15 september. .

Voorheen waren inwoners met buitenlandse inkomsten vrijgesteld van personenbelasting als zij het geld in een ander jaar naar Thailand brachten dan het jaar waarin het inkomen werd verdiend.

De nieuwe regel overbrugt deze kloof nu feitelijk door offshore-inkomsten te belasten wanneer deze naar het land worden overgemaakt.

Het heeft echter ook tot bezorgdheid geleid onder veel buitenlandse expats, ook al lijkt de intentie ervan vooral gericht te zijn op Thais, en dubbele belastingverdragen zouden voor sommige buitenlanders een deel van de gevolgen kunnen afwenden. Ongeacht de bedoeling kunnen de regels de zaken echter nog steeds ingewikkelder maken voor sommige buitenlanders die meer dan 180 dagen per jaar in Thailand verblijven.

Premier Srettha benadrukte op maandag 18 september het belang van deze stap en zei: “Sommige mensen zijn misschien niet blij dat ik me op dit gebied verdiep, maar ongelijkheid is een groot probleem. Het principe van belasting is dat je belasting moet betalen over het inkomen dat je verdient, ongeacht hoe je het verdient, en dat je geen misbruik mag maken van verschillende mazen in de wet om dit te vermijden.”

Niettemin is het belangrijk te benadrukken dat als de inkomsten uit offshore-bronnen niet onderworpen zijn aan belastingheffing of vallen onder de categorieën die zijn vrijgesteld van Thaise personenbelasting volgens de Revenue Code, inwoners geen personenbelasting hoeven te betalen wanneer zij dat inkomen binnenbrengen. Thailand binnen.

Wat betreft wat dit precies betekent voor buitenlanders, hebben de nieuwe regels geleid tot intense discussies op sociale media en zorgen. Veel internetgebruikers hebben erop gewezen dat de meeste expats dubbele belastingovereenkomsten hebben met hun eigen thuisland, dus als het inkomen al belast zou zijn in bijvoorbeeld Groot-Brittannië, zou het in theorie niet dubbel belast kunnen worden in Thailand.

Er is ook discussie geweest over de vraag of de term ‘inwoner’ in de nieuwe regels van toepassing is op een verblijf van meer dan 180 dagen of op het feit dat je de Thaise nationaliteit hebt, waarbij de meesten lijken te geloven dat dit op basis van de huidige interpretatie van de regels het eerste zou zijn en niet het Thaise staatsburgerschap. laatstgenoemd.

Er is ook geen teken dat buitenlanders officieel zouden kunnen worden vrijgesteld of dat dit betekent dat een buitenlandse expat nu, ongeacht een dubbele belastingstatus, wettelijk elk jaar een Thaise belastingaangifte zou moeten doen. Buitenlandse expats met bepaalde visumstatussen, met name werkvisa, doen dit al of laten dit door hun bedrijf afhandelen.

Het ministerie van Financiën heeft verklaard veel begrip te hebben voor de groeiende bezorgdheid over de nieuwe regels en is van plan om hierover in de nabije toekomst verdere verduidelijking te geven voordat deze van kracht worden.

TPN-media hebben al veel berichten en e-mails van lezers ontvangen vol bezorgdheid over de aanstaande regels, maar veel van de vragen kunnen eenvoudigweg niet met een concreet antwoord worden beantwoord totdat de Thaise regering verdere opheldering geeft.

We zullen echter doorgaan met het bespreken van deze nieuwe regels naarmate ze worden verduidelijkt en uitgebreid, en we dringen er bij degenen die geïnteresseerd zijn in de toekomstige regels op aan om TPN Media nauwlettend in de gaten te houden.

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Steun The Pattaya News in 2023!

Een medische of reisverzekering nodig voor je reis naar Thailand? Wij kunnen helpen!

De laatste lokale nieuwsvertaler bij The Pattaya News. Aim is een tweeëntwintigjarige die momenteel zijn laatste jaar aan de universiteit in Bangkok woont en studeert. Geïnteresseerd in Engelse vertaling, verhalen vertellen en ondernemerschap, gelooft hij dat hard werken een onmisbaar onderdeel is van elk succes in deze wereld.