De nieuwe Thaise premier zegt dat hij het “niet eens is” met recreatief cannabisgebruik

Thailand -

De nieuwe premier van Thailand, Srettha Thavisin, zei in een recent interview met een prominent Thais mediakanaal dat hij het niet eens is met recreatief cannabisgebruik en de verkoop ervan.

Premier Srettha vertelde het populaire Thaise mediakanaal The Standard vrijdagmiddag (15 september) zijn meningth) toen een verslaggever vroeg of hij het eens was met het huidige “gratis” marihuana-cannabisbeleid. De verslaggever verwees naar de decriminalisering van cannabis in juni 2022, waardoor sindsdien duizenden apotheken, cafés en marihuanawinkels in heel Thailand zijn geopend, vooral in toeristische gebieden als Phuket en Pattaya. Het plan werd geleid door de huidige vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken Anutin Charnvirakul, de leider van de Bhumjaithai-partij. Het oorspronkelijke plan van Anutin was om regelgeving en wetten aan te nemen rond het gebruik van de plant, maar dit is sindsdien opgehouden door furieuze debatten onder politici, waarvan velen met tegengestelde opvattingen over cannabis hebben. Volledig tegengestelde opvattingen, zoals die van sommigen die voorstander zijn van volledig recreatief gebruik en degenen die oproepen tot recriminalisering van de plant, hebben geleid tot intense en soms emotionele argumenten en als gevolg daarvan blijft de plant juridisch gezien in een grijze status, maar apotheken en cafés blijven opengaan in het hele land, waardoor velen zich afvragen wat de volgende stap is, waarbij de sector in de nabije toekomst wordt geschat op 1.2 miljard Baht en aanhoudende groei.

Srettha zei in reactie op de verslaggever die om zijn mening vroeg: “Het is heel duidelijk geworden dat cannabis geschikt en heilzaam is voor medisch gebruik en we moeten eerlijk zijn tegenover de leider van de Bhumjaithai-partij, die nu mijn vice-premier is geworden en tevens minister van Binnenlandse Zaken is. Anutin Charnvirakul. Hij heeft nooit met mij over zijn cannabisbeleid gesproken en heeft mij ook nooit gevraagd om daarbij te helpen. De Bhumjaithai-partij als geheel heeft hier ook nooit met mij over gesproken. Maar we respecteren elkaar volledig.”

De verslaggever voegde er ook aan toe dat het legale cannabisbeleid het belangrijkste beleid van de Bhumjaithai-partij was, maar bracht het feit naar voren dat veel mensen er om verschillende redenen tegen waren, waaronder bezorgdheid over het effect van de plant op de jeugd. Srettha verklaarde dat hij het gebruik van marihuana voor jongeren niet steunde.

Srettha voegde eraan toe dat illegale drugs een van de grootste problemen van Thailand zijn en dat steeds minder mensen over illegale drugsproblemen praten. Ondertussen vormen illegale drugs in landelijke provincies een van de grootste problemen, samen met de kosten van levensonderhoud, zei Srettha. TPN merkt op dat methamfetamine, en niet marihuana, het belangrijkste probleem was waar de meeste wetshandhavingsinstanties op wezen als oorzaak van problemen, hoewel sommige politici en individuen hebben beweerd dat cannabis een toegangsdrug zou kunnen zijn voor hardere en problematischere drugs en dat dit de reden is waarom dit zo zou moeten zijn. verboden voor recreatief gebruik.

Srettha heeft gezegd dat hij het niet eens is met recreatieve cannabis en dat zijn regeringsbeleid erop zal gericht zijn uitsluitend medicinaal gebruik na te streven. Hoe dit gebeurt, nu er naar schatting 14,000 apotheken geopend zijn in Thailand en een groeiende toeristische markt voor cannabis, is een raadsel.

Een recente rechtszaak tegen de legalisering van cannabis in Thailand door de prominente anti-cannabisarts Smith Srisont werd eerder deze week afgewezen door het Thaise Hooggerechtshof, waardoor tegenstanders van de legalisering van cannabis boos werden, maar veel aanhangers tevreden waren.

Ondertussen Anutin Charnvirakul heeft ook gezegd dat zijn beleid uitsluitend medicinaal gebruik van cannabis is maar heeft eerder ook beweerd dat elke cannabiswinkel in Thailand momenteel alleen medisch gebruik aanbiedt. Veel internetgebruikers zijn het daar niet mee eens en beweren dat recreatief gebruik wijdverbreid is.

Dit roept natuurlijk de vraag op wat ‘medisch gebruik’ van cannabis precies is, waarbij sommige aanhangers beweren dat het gebruik van cannabis bij stress, hoge bloeddruk, rugpijn, hoofdpijn, slapeloosheid, angst en andere vrij kleine gezondheidsproblemen een bedreiging zou zijn. geldige medische reden.

Voorlopig kunnen de Thaise cannabisindustrie en gebruikers alleen maar afwachten wat er in de toekomst zal gebeuren. Eén ding is zeker: de nieuwe Thaise regering heeft beloofd cannabis niet opnieuw als een illegaal verdovend middel te classificeren en strenge gevangenisstraffen en boetes voor gebruik opnieuw in te voeren. Het blijft dus onzeker hoe zij de industrie zullen reguleren en tegelijkertijd recreatief gebruik zullen voorkomen.

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The TPN National News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

Abonneren
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.