UPDATE: Zes Thaise politieagenten gearresteerd in verband met schietpartijen door de politie

Nakhon Pathom —

Zes Thaise politieagenten zitten in hechtenis omdat ze de verdachte van de moord op een politieagent hebben geholpen bij het vernietigen van bewijsmateriaal en het ontlopen van arrestatie tijdens de brutale schietpartij op de snelwegpolitie in de provincie Nakhon Pathom.

Eerst ons vorige verhaal:

Een schutter die in Nakhon Pathom een ​​Thaise snelwegpolitieagent doodschoot, werd doodgeschoten door de politie van het Centraal Onderzoeksbureau (CIB) nadat hij naar Kanchanaburi was ontsnapt.

Nu voor onze update:

Pol Maj Sivakorn Saibua, hoofd van snelwegpolitiebureau 1 onder de snelwegpolitie-onderafdeling 2, werd doodgeschoten tijdens een etentje in het bijzijn van 25 andere wetshandhavers in Por. Raweekanok Construction Company aan Takong-Don Tum Road in het subdistrict Takong, district Mueang, Nakhon Pathom, op 6 september.

Het bedrijf is eigendom van de hoofdverdachte, de heer Praveen Chanklai, die plaatselijk wordt erkend als Kamnan Nok (“Kamnan” betekent hoofd van het subdistrict). Op 35-jarige leeftijd oefent hij naar verluidt aanzienlijke invloed uit in het gebied.

Thananchai Manmak links, Praveen Chanklai (Kamnan Nok) rechts

Tijdens het feest werd gemeld dat Kamnan Nok Pol Maj Sivakorn benaderde met het verzoek om zijn familielid, die toevallig ook een ondergeschikte van Sivakorn was, te promoten. Toen de politieagent weigerde en benadrukte dat het familielid van Kamnan Nok de normale procedure moet volgen, net als alle andere agenten, werd het hoofd van het subdistrict woedend en sloeg met zijn vuist op de tafel voordat hij vertrok.

Kort daarna benaderde Thananchai Manmak, die op het feest was en naar verluidt de naaste medewerker van Kamnan Nok was, politie-majoor Sivakorn en opende plotseling het vuur op hem, wat resulteerde in zijn tragische ondergang.

Door de schoten raakte ook een andere politieagent aan tafel gewond.

Vervolgens vluchtte Thananchai uit Nakhon Pathom naar Kanchanaburi, waar hij buitengerechtelijk werd neergeschoten door de politie nadat hij zich had verzet tegen arrestatie en op een politieauto had geschoten.

Er werd gemeld dat geen van de politieagenten die aanwezig waren tijdens de schietpartij van Pol Maj Sivakorn Thananchai probeerde te achtervolgen om hem te arresteren. Ze hebben het personeel van Kamnan Nok er ook niet van weerhouden om de plaats van het incident op te ruimen, de CCTV-opname te verwijderen en ook bewijsmateriaal te vernietigen, zo blijkt uit rapporten.

Als gevolg hiervan vaardigde een rechtbank arrestatiebevelen uit tegen Kamnan Nok en zes politieagenten op de partij. Kamnan Nok werd, nadat hij zich op 7 september had overgegeven, vastgehouden wegens het aanzetten tot een misdrijf, moord met voorbedachten rade en poging tot moord. Zes politieagenten tijdens het diner (namen niet bekend) werden daarentegen aangeklaagd wegens plichtsverzuim, het helpen van overtreders om straf te ontlopen en het samenzweren om bewijsmateriaal te vernietigen.

Pol Gen Surachate Hakparn, plaatsvervangend commissaris-generaal van de Koninklijke Thaise Politie, een van de agenten die verantwoordelijk is voor het toezicht op de zaak, zei dat de politie over solide bewijs beschikt tegen de zes politieagenten die hen in verband kunnen brengen met de vernietiging van bewijsmateriaal en het helpen van verdachten bij het vermijden van vastlegging.

Er werd gemeld dat de politie ook al in staat was om de CCTV-server op te halen die mogelijk de schietpartij zou kunnen opnemen. De server werd weggegooid gevonden in het kanaal in Nakhon Pathom.

De politie deed onderzoek naar andere politieagenten op het feest die al waren aangeklaagd.

Pol-generaal Surachate beloofde gerechtigheid te brengen voor de overleden politieagent en corrupte politieagenten in het hele land uit te roeien.

De zaak heeft sinds vorige week ook tot verhitte debatten geleid over de macht van de lokale ambtenaren in Thailand, wat de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, Anutin Charnveerakul, ertoe aanzette een hardhandig optreden te gelasten tegen wat hij deze lokale “maffia” noemde.

Kamnan Nok was naar verluidt zeer invloedrijk in de provincie, bezat bedrijven van meerdere miljoenen bahts en pochte vaak in het openbaar over zijn nauwe banden met voormalige politici op nationaal niveau, de politie en veel lokale politici.

Hij bezat naar verluidt ook meerdere luxe auto's, waaronder een Bentley van 25 miljoen baht.

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Discussieer mee in onze Facebook-groep https://www.facebook.com/groups/438849630140035/of in de reacties hieronder.

Abonneren
Tanakorn Panyadee
De laatste lokale nieuwsvertaler bij The Pattaya News. Aim is een tweeëntwintigjarige die momenteel zijn laatste jaar aan de universiteit in Bangkok woont en studeert. Geïnteresseerd in Engelse vertaling, verhalen vertellen en ondernemerschap, gelooft hij dat hard werken een onmisbaar onderdeel is van elk succes in deze wereld.