Voorstel om de BTW te verhogen zou bedoeld zijn om ouderen te helpen, zegt de Thaise regering

nationaal —

De Thaise regering overweegt momenteel geen beleid om de belasting over de toegevoegde waarde (btw) te verhogen van de huidige 7% naar 10%, zo maakte de regering op zondag 27 augustus duidelijk. Er zijn echter discussies ontstaan ​​dat een dergelijke verhoging mogelijk extra middelen zou kunnen genereren om de groeiende oudere bevolking van het land te ondersteunen.

De heer Pornchai Thiravej, de directeur van het Bureau voor Fiscale Economie, onthulde dat de Nationale Raad voor Economische en Sociale Ontwikkeling het voorstel heeft gedaan om het BTW-tarief te verhogen. Dit zou, zo stellen zij, potentieel een betrouwbare financieringsbron kunnen zijn om in de financiële behoeften van gepensioneerden te voorzien.

Het voorstel concentreert zich op het reserveren van de extra 3 procentpunten van de BTW-verhoging om bij te dragen aan de ondersteuning van oudere burgers. Ondanks deze beraadslagingen heeft het Thaise ministerie van Financiën nog geen concreet beleid geformuleerd gericht op het verhogen van de BTW, zo blijkt uit de verklaring van het ministerie zondag.

De analyse van de raad benadrukt echter de dringende demografische uitdagingen waarmee Thailand wordt geconfronteerd. Momenteel telt het land ongeveer 13.5 miljoen ouderen, ongeveer 20% van de totale bevolking. Projecties geven echter aan dat dit aantal binnen tien jaar zou kunnen stijgen tot boven de 18 miljoen, wat neerkomt op ruim 28% van de gehele bevolking. Bovendien voorspellen deskundigen dat Thailand in 2040 20.51 miljoen oudere inwoners zal tellen, wat neerkomt op ongeveer 31.37% van de totale bevolking, oftewel een derde van de bevolking.

De heer Pornchai zei dat een aanzienlijk deel van de Thaise ouderen met financiële problemen kampt. Velen ontberen de middelen om essentiële uitgaven te dekken, terwijl hun inkomen onder de armoedegrens valt. Verbazingwekkend genoeg blijkt uit onderzoeken dat ondanks het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd bijna 34% van de Thaise burgers blijft werken. Hiervan verdient maar liefst 80% minder dan 100,000 baht per jaar, wat hun afhankelijkheid van aanvullende inkomstenbronnen illustreert om in de basiskosten van levensonderhoud te voorzien.

De huidige inkomstenbronnen voor oudere Thais zijn onder meer werk (32.4%), financiële hulp van hun kinderen (32.2%) en pensioenen (19.2%). Bovendien heeft ruim 41.4% van de ouderen een spaargeld van minder dan 50,000 baht.

In Thailand zijn overheidswerknemers de enige ontvangers van overheidspensioenuitkeringen, die minstens 40% van hun maandinkomen uitmaken. Voor de meeste Thaise burgers die bijdragen aan pensioenspaarregelingen, zoals de sociale zekerheid of het National Savings Fund, blijken deze fondsen echter vaak onvoldoende om hun levensstandaard na hun pensionering op peil te houden.

“Hoewel het voorstel om het BTW-tarief te verhogen op publieke weerstand kan stuiten, denken wij dat het met de juiste uitleg aanvaard zou kunnen worden onder de bevolking”, zei de heer Pornchai. “Terwijl Thailand worstelt met de dreigende demografische verschuiving, blijft het vinden van duurzame oplossingen om de groeiende oudere bevolking te ondersteunen een cruciale onderneming.”

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op onze zusterwebsite The Pattaya News.

Adam Judd
De heer Adam Judd is de mede-eigenaar van TPN media sinds december 2017. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika. Zijn achtergrond ligt in HR en Operations en schrijft al tien jaar over nieuws en Thailand. Hij woont al ongeveer negen jaar in Pattaya als fulltime inwoner, is lokaal goed bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen graag mailen [e-mail beveiligd] Over ons: https://thephuketexpress.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thephuketexpress.com/contact-us/