Thaksin veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf in Thailand

nationaal —

Het Hooggerechtshof heeft op dinsdag 22 augustus Thaksin Shinawatra, de ex-premier van Thailand, geslagen met een gevangenisstraf van 8 jaar na zijn terugkeer uit ballingschap.

De Strafkamer van het Hooggerechtshof voor houders van politieke standpunten zei dat de gevangenisstraffen van Thaksin betrekking hebben op drie veroordelingen die hem bij verstek zijn opgelegd, waaronder machtsmisbruik en misdrijf, het illegaal opdragen aan een staatsbank om een ​​buitenlandse lening uit te geven, en het illegaal aanhouden van aandelen via genomineerden.

De De voormalige premier was net in Thailand aangekomen na ruim zeventien jaar in zelfopgelegde ballingschap te hebben doorgebracht. Hij werd naar de rechtbank gebracht nadat hij op dinsdagochtend 22 augustus in zijn privéjet was geland op de internationale luchthaven Don Mueang in Bangkok.

Aanvankelijk vaardigde de rechtbank Thaksin een gevangenisstraf van tien jaar uit. Vanwege het besluit van de rechtbank om bepaalde straffen gelijktijdig te behandelen, werd de totale duur van de gevangenisstraf echter verkort tot acht jaar.

Thaksin zal zijn straf uitzitten in de Bangkok Remand Prison, waar hij op een aparte medische afdeling zal verblijven en door medisch personeel zal worden gecontroleerd vanwege zijn vijf medische aandoeningen, waaronder een ischemische hartspier, chronische longontsteking, hoge bloeddruk, gedegenereerde wervelkolom en abnormale houding.

De gezondheidstoestand van de ex-premier werd aan de pers vrijgegeven nadat hij in de gevangenis een medisch onderzoek had ondergaan.

Het Department of Corrections, dat verantwoordelijk is voor de opsluiting van Thaksin, heeft bevestigd dat hij op dezelfde manier zal worden behandeld als andere gevangenen. Dit betekent dat hij hetzelfde voedsel zal eten als andere gevangenen en dat alleen zijn advocaat hem mag bezoeken tijdens de eerste vijf dagen in de gevangenis.

Volgens vice-premier Wissanu Krea-ngam, tevens juridisch deskundige, heeft Thaksin het recht om vanaf de eerste dag van zijn straf koninklijk gratie aan te vragen. Dit is net als bij andere gevangenen, zei Wissanu.

Veel internetgebruikers op sociale media verwachten alom een ​​koninklijk pardon voor Thaksin, maar dit is uiteraard niet gegarandeerd.

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

Inschrijven
Tanakorn Panyadee
De laatste lokale nieuwsvertaler bij The Pattaya News. Aim is een tweeëntwintigjarige die momenteel zijn laatste jaar aan de universiteit in Bangkok woont en studeert. Geïnteresseerd in Engelse vertaling, verhalen vertellen en ondernemerschap, gelooft hij dat hard werken een onmisbaar onderdeel is van elk succes in deze wereld.