Thaise bbp-groei in tweede kwartaal onder verwachting van 2%

PERSBERICHT: 

De Thaise economie groeide in het tweede kwartaal langzamer dan verwacht, volgens gegevens die op maandag (21 augustus) zijn vrijgegeven. De kracht van het toerisme hielp de zwakkere export tegen te gaan, te midden van een vertraging van de mondiale vraag.

De regering verlaagde haar prognose voor de groei van het bruto binnenlands product voor 2023 van 2.5% naar 3.0% van 2.7% tot 3.7%, daarbij verwijzend naar een tragere export.

De Nationale Economische en Sociale Ontwikkelingsraad (NESDC) zei dat de op één na grootste economie van Zuidoost-Azië in de periode april-juni met 1.8% is gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, onder de groei van 3.1% die economen in een peiling van Reuters hadden verwacht.

Het bruto binnenlands product (bbp) was in het eerste kwartaal jaar-op-jaar met 2.7% gestegen.

Op kwartaalbasis steeg het bbp in het kwartaal van juni met 0.2% voor seizoensinvloeden, tegenover een voorspelde stijging van 1.2%.

Het bbp voor het eerste kwartaal werd bijgesteld naar 1.7% na een eerdere stijging van 1.9%.

Terwijl de zwakke wereldwijde vraag de export beperkt, wordt de economie van Thailand ondersteund door de vitale toerismesector en de groei van de particuliere consumptie.

Het bureau handhaafde een prognose van 28 miljoen buitenlandse toeristen dit jaar. Het voorspelde dat de export in 1.8 met 2023% zou dalen, tegenover een eerdere prognose van een daling met 1.6%.

De export, een belangrijke groeimotor, is sinds oktober 2022 gekrompen als gevolg van een zwakke wereldwijde vraag, vooral als gevolg van een vertraging in China, de belangrijkste handelspartner van Thailand.

Het voorgaande is een persbericht van de PR-afdeling van de Thaise overheid.

Abonneren
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.