Srettha van Pheu Thai behaalt parlementaire overwinning en wordt de volgende premier van Thailand

nationaal —

Srettha Thavisin, de premierskandidaat van de Pheu Thai Partij, heeft de tweekamerstemming in het Thaise parlement gewonnen om de volgende premier van het land te worden.

Srettha, die ook een vastgoedmagnaat en een nieuwkomer in de politiek is, was de enige premierkandidaat voor de derde premiersverkiezingen die vandaag, 22 augustus, werden georganiseerd.

De stemming kwam nadat bij de eerste twee stemmen de leider van de verkiezingswinnende Move Forward Party, Pita Limjaroenrat, er niet in slaagde premier te worden vanwege zijn onvermogen om voldoende steun te krijgen van de Senaat, die bestaat uit 250 door de junta aangestelde senatoren.

Toen de Pheu Thai-partij zag dat de Move Forward-partij haar leider niet kon steunen om de leidende rol van het land op zich te nemen, voornamelijk vanwege zijn weigering om terug te komen op de controversiële voorgestelde wijziging van de koninklijke lasterwet (majesteitsschennis), besloot de Pheu Thai-partij zich los te maken van de oude coalitie om een ​​bondgenootschap te sluiten met partijen, voornamelijk uit de voormalige regeringskampen.

De nieuwe door Pheu Thai geleide coalitie bestaat uit 314 parlementsleden van 11 partijen, waaronder de door het leger gesteunde Ruam Thai Sang Chart Party, die de couppleger voormalig premier generaal Prayut Chan-o-cha steunde, en de Palang Pracharath Party, die de voormalig vice-premier generaal Prawit Wongsuwan.

De opname van deze twee partijen in de coalitie bracht haar oude partner, Move Forward, ertoe om te weigeren op Srettha te stemmen, daarbij verwijzend naar het feit dat het in tegenspraak was met het mandaat van het Thaise volk dat bij de algemene verkiezingen was gegeven.

Al met al wist Srettha echter de parlementaire overwinning veilig te stellen met 482 stemmen voor, 164 stemmen tegen en 81 onthoudingen.

De drempel bedraagt ​​de helft van het parlement, namelijk 375 stemmen, waardoor Srettha nu officieel de volgende premier van Thailand is.

Srettha heeft samen met Pheu Thai belangrijk beleid dat ze hebben beloofd te implementeren, waaronder:

Economisch beleid:

  • Implementeer het beleid voor digitale portemonnees van 10,000 baht.
  • Verhoog het dagelijkse minimumloon naar 600 baht in 2027.
  • Verhoog het startloon voor pas afgestudeerden tot 25,000 baht per maand.
  • Vervang de verplichte militaire dienstplicht door een vrijwillig systeem (het beleid behoorde toe aan Move Forward, maar Pheu Thai zwoer dit beleid na het uiteenvallen voort te zetten).
  • Verhoog de gewasprijzen.

Sociaal beleid:

  • Los het separatistische conflict in de zuidelijkste provincies op.
  • Streef initiatieven voor medische marihuana na.

Politieke hervormingen:

  • Pas het handvest aan om het democratische karakter ervan te versterken en corruptie uit te bannen, terwijl de secties die betrekking hebben op de koninklijke instelling onaangeroerd blijven.

Lees hier ons uitgebreide artikel over de 30e premier van Thailand!

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.