Voormalig premier Thaksin Shinawatra keert na 17 jaar ballingschap terug naar Thailand

FOTO: Matichon

nationaal —

Thaksin Shinawatra, de voormalige premier van Thailand, keerde op dinsdag 22 augustus terug naar huis na 17 jaar in zelfopgelegde ballingschap te hebben doorgebracht met een dreigende gevangenisstraf.

Thaksin arriveerde vandaag rond 9 uur in zijn privéjet op de internationale luchthaven Don Mueang in Bangkok.

Zijn terugkeer valt samen met een parlementaire bijeenkomst om de 30e premier van Thailand te kiezen na de verkiezingen op 14 mei. De Pheu Thai-partij, die nauw verbonden is met Thaksin, zal haar kandidaat Srettha Thavisin voorstellen om hopelijk de leidende rol op zich te nemen na afscheid te hebben genomen van haar voormalige coalitie onder leiding van de verkiezingswinnende Move Forward Party.

Honderden aanhangers van Thaksin hadden zich sinds de vroege ochtend op het vliegveld verzameld om zijn thuiskomst te vieren.

Nadat hij door de poort van de privéjetterminal was gestapt, bracht Thaksin voor het eerst in 17 jaar eer aan het beeld van Zijne Majesteit de Koning op Thaise soi. Hij werd omringd door een menigte Roodhemd-aanhangers en leden van de Pheu Thai-partij.

Thaksin, 74, vluchtte in 2008 uit Thailand om te voorkomen dat hij een gevangenisstraf uitzat wegens corruptie en wangedrag. Hij was vorig jaar bij een staatsgreep door het leger afgezet als premier en hij voerde heftig aan dat de beschuldigingen tegen hem allemaal politiek gemotiveerd waren.

De woordvoerder van de rechterlijke macht, Sorawit Limparangsi, zei op maandag 21 augustus dat Thaksin na zijn aankomst naar het Hooggerechtshof zou worden gebracht om de uitspraak te horen. De hoorzitting wordt niet uitgezonden en na de hoorzitting volgt een persbericht.

Thaksin riskeert gevangenisstraffen van 10 jaar in drie zaken waarin hij bij verstek werd veroordeeld door de Criminal Division for Holders of Political Positions van het Hooggerechtshof.

Hij zal naar verwachting worden vastgehouden in de Bangkok Remand Prison terwijl hij gerechtelijke procedures volgt.

We hebben zijn aanstaande terugkeer eerder vaak besproken, ook gisteren hier.

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

Abonneren
Tanakorn Panyadee
De laatste lokale nieuwsvertaler bij The Pattaya News. Aim is een tweeëntwintigjarige die momenteel zijn laatste jaar aan de universiteit in Bangkok woont en studeert. Geïnteresseerd in Engelse vertaling, verhalen vertellen en ondernemerschap, gelooft hij dat hard werken een onmisbaar onderdeel is van elk succes in deze wereld.