DDC waarschuwt voor een scherpe toename van griepgevallen

PERSBERICHT:

Het Department of Disease Control (DDC) heeft een aanzienlijke stijging van het aantal gevallen van seizoensgriep gemeld, met meer dan 970,000 getroffen personen dit jaar. Dit cijfer is drie keer hoger dan de overeenkomstige periode van het voorgaande jaar.

Volgens adjunct-directeur-generaal dr. Sopon Iamsirithaworn van de DDC is er tot nu toe één dodelijk ongeval gemeld: een 39-jarige man met een voorgeschiedenis van alcoholisme en leverziekte. Personen met een hoger risico op een ernstige ziekte, inclusief 65-plussers en personen met chronische ziekten, moeten zich onmiddellijk tegen griep laten vaccineren. Wie griep krijgt, wordt aangeraden zich te isoleren en gezichtsmaskers te dragen.

Hoewel het aantal gevallen is verdrievoudigd, blijft H1N1 de overheersende stam, die al ongeveer 14 jaar in Thailand aanhoudt.

Dr. Sopon wees erop dat deze stam over het algemeen wordt gekenmerkt door een lage virulentie. Hij verwierp ook ongefundeerde geruchten die suggereerden dat personen die hersteld zijn van COVID-19 of zijn gevaccineerd, na infectie ernstige griepsymptomen kunnen krijgen.

Symptomen van seizoensgriep zijn koorts, hoesten, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, ernstige vermoeidheid, keelpijn en een loopneus, zoals geschetst door de Wereldgezondheidsorganisatie. Hoesten kan aanhoudend zijn en twee weken of langer aanhouden, waarbij de meeste mensen binnen een week herstellen zonder medische tussenkomst.

Hoewel griep meestal zonder ernstige gevolgen overgaat, kan het leiden tot ernstige ziekte of overlijden, vooral bij personen in risicogroepen.

Het voorgaande is een persbericht van de PR-afdeling van de Thaise overheid.

Inschrijven
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.