De Thaise minister van Digitale Zaken zoekt een gerechtelijk bevel om Facebook in Thailand te sluiten wegens nepadvertenties en oplichting

Bangkok, Thailand-

Tijdens een persconferentie aan het einde van de middag op maandag 21 augustus 2023, verklaarde Chaiwat Thanakamanusorn, de minister voor Digitale Economie en Maatschappij van Thailand, dat zijn ministerie van plan is een gerechtelijk bevel aan te vragen om Facebook in Thailand te sluiten omdat het naar verluidt geen actie heeft ondernomen tegen tal van oplichting. fraude en nepadvertenties die door gebruikers zijn gemaakt.

De minister verklaarde dat het ministerie van Digitale Zaken meerdere keren heeft geprobeerd samen te werken met Facebook om oplichters die zijn platform gebruiken te verwijderen en actie te ondernemen, maar beweerde dat het bedrijf geen zinvolle actie had ondernomen.

Chaiwat zei dat er meer dan 200,000 slachtoffers zijn gevallen van fraude op Facebook door middel van verschillende advertenties, valse marktplaatszwendel en andere fraude. Dit bedroeg in totaal meer dan tien miljard baht aan financiële schade aan de getroffen gebruikers. Chaiwat zei dat klachten tegen gebruikers die op Facebook werden opgelicht bij de politie regelmatig waren en dat, aangezien Facebook geen actie ondernam, Thailand volgens hem van plan was een gerechtelijk bevel te zoeken om de dienst legaal te sluiten en zich aan te sluiten bij landen als China en Noord-Korea.

Chaiwat zei dat hij van plan is de hoogste Thaise rechtbanken te vragen om de sluiting van Facebook in Thailand binnen zeven dagen te bevelen, wat vóór eind augustus 2023 zou zijn.

Op het moment van schrijven heeft Facebook, beter bekend als Meta, niet onmiddellijk een verklaring vrijgegeven als reactie op de juridische dreiging van Chaiwat. Het is ook onduidelijk dat als een gerechtelijk bevel zou zijn om Facebook te sluiten, het ook van toepassing zou zijn op Instagram en Threads, beide eigendom van Facebook's moederbedrijf Meta. Het is ook onduidelijk of dit van invloed zou zijn op de koeriersdiensten.

Dit is niet de eerste keer dat Thailand dreigt Facebook te verbieden, aangezien een soortgelijke dreiging plaatsvond in mei 2017 door de toenmalige militaire junta onder leiding van Prayut Chan-O'-Cha. Die dreiging ging over websitelinks die volgens de regering onjuiste "verkeerde informatie" verstrekten die Thailand eiste te verwijderen. Thailand heeft volgens meerdere bronnen ook eerder korte sluitingen van Facebook getest om te zien of het mogelijk was onder de militaire junta-regering.

Een dergelijke stap om Facebook te verbieden zou niet goed vallen bij een groot deel van de bevolking, merkt TPN Media op, aangezien Thailand het hoogste niveau van gebruik van sociale media in Zuidoost-Azië heeft en Facebook het belangrijkste platform is dat veel kleine en middelgrote bedrijven gebruiken. om hun klanten te bereiken en hun producten op de markt te brengen. Een dergelijke sluiting zou een grote verstoring van veel bedrijven en communicatie veroorzaken.

Veel analisten en commentatoren van sociale media verwachten niet dat Facebook daadwerkelijk wordt gesloten en zien de juridische dreiging als een manier om te proberen Facebook ertoe te brengen verdere concrete actie te ondernemen tegen zwendel en fraude en om nauwer samen te werken met de Thaise regering om een ​​einde te maken aan deze problemen en identificeer reguliere oplichters en criminelen.

TPN-media zal verdere updates over dit verhaal geven zodra deze de komende week beschikbaar komen.

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

Abonneren
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.