DLPW onderzoekt weigering van verlofverlenging van werknemer voor zieke moeder

PERSBERICHT:

Het ministerie van Arbeid heeft zijn Department of Labour Protection and Welfare (DLPW) opgedragen een onderzoek in te stellen naar een zorgwekkend incident waarbij een werknemer werd geweigerd een verlenging van het verlof te verlenen om haar ernstig zieke moeder in de provincie Buri Ram te bezoeken.

Het incident kreeg veel aandacht nadat een reeks screenshots van een gesprek tussen de medewerker en haar leidinggevende op sociale media was gedeeld.

De dialoog ontvouwde zich tussen de twee personen, beiden werkzaam in een hotel in de provincie Nakhon Ratchasima. De vrouw vroeg in eerste instantie vrijaf om in haar woonplaats een COVID-19-vaccinatie te krijgen. Omdat de toestand van haar moeder snel verslechterde, vroeg ze vervolgens om verlenging van haar verlof, waarbij ze haar bezorgdheid uitte dat haar moeder het misschien niet zou overleven na die nacht. Haar pleidooi voor een langere afwezigheid werd echter afgewezen door haar leidinggevende.

Op dezelfde avond bracht de vrouw het hartverscheurende nieuws over dat haar moeder was overleden en dat ze moest blijven voor de begrafenis. Als reactie hierop bleef haar leidinggevende onverzettelijk en droeg haar op om onmiddellijk weer aan het werk te gaan of haar ontslag in te dienen. Het incident veroorzaakte een golf van steun van de online gemeenschap, waarbij talloze personen hun medeleven betuigden met de rouwende vrouw.

Minister van Arbeid, Suchart Chomklin, zei dat de DLPW de opdracht heeft gekregen om de zaak grondig te onderzoeken en ervoor te zorgen dat zowel de werknemer als de werkgever een eerlijke behandeling krijgen in overeenstemming met de arbeidswetgeving.

Suchart bevestigde dat de arbeidswetgeving het recht van werknemers handhaaft om gebruik te maken van betaald verlof voor persoonlijke aangelegenheden, met een minimum van drie dagen per jaar.

Om de rechten en het welzijn van werknemers in verschillende sectoren te beschermen, benadrukte de minister van Arbeid dat individuen dergelijke incidenten kunnen melden bij het ministerie via het meldpunt 1546.

Abonneren
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.