Thai Charter Court verwerpt petitie van Move Forward Party rond herbenoeming tot premier

nationaal —

Op woensdag 16 augustus stemde het Grondwettelijk Hof van Thailand unaniem om de petitie van de verkiezingswinnende Move Forward Party in te trekken om een ​​parlementair besluit te herzien dat haar leider Pita Limjaroenrat ervan weerhield opnieuw als premier te worden benoemd.

De rechtbank stelde dat het de petitie moest afwijzen omdat de petitie was ingediend door een groep van meer dan 20 mensen, waaronder de premierskandidaat Pita zelf niet.

De rechtbank legde uit: “Elke klager is niet een individu wiens rechten rechtstreeks zijn geschonden. Daarom hebben ze niet het recht om een ​​klacht in te dienen.”

De petitie was ingediend door de ombudsman, die een klacht had ontvangen van bondgenoten van de Move Forward Party nadat haar leider door 394 wetgevers was afgewezen voor de tweede keer in het parlement.

Nu de rechtbank haar vonnis heeft bereikt, komt het parlement op 22 augustus bijeen om te stemmen voor een nieuwe premier, met vastgoedmagnaat Srettha Thavisin van de Pheu Thai-partij als belangrijkste kandidaat.

Huisvoorzitter Wan Muhamad Noor Matha maakte de beslissing vandaag bekend, en hij voegde eraan toe dat het parlementaire juridische team morgen bijeen zou komen om de beslissing van het Grondwettelijk Hof te bespreken.

Deze stap van de rechtbank doet mogelijk elke hoop voor de Move Forward Party om de volgende regering te leiden, teniet. Het opent echter ook de weg voor de op de tweede plaats geplaatste Pheu Thai-partij om de natie door haar nieuwe coalitie te leiden.

Ondertussen, zoals gisteren aangekondigd, verklaarde de Move Forward-partij dat ze niet zou stemmen voor de Pheu Thai-premierkandidaat, volgens partijsecretaris-generaal Chaitawat Tulathon.

Chaitawat legde uit dat de parlementsleden van de partij de vorming van de nieuwe regering onder leiding van Pheu Thai, in samenwerking met voormalige regeringspartijen zoals Bhumjaithai, zagen als een belangrijke afwijking van het mandaat van het volk dat tijdens de verkiezingen van 14 mei werd gegeven.

Bovendien legde Chaitawat uit dat de bedoeling achter deze regeringsformatie niet is om de bevoegdheid van de senaat om een ​​premier te kiezen uit te schakelen, maar dat het aansluit bij de wensen van de senaat en door de junta gesteunde partijen om te voorkomen dat de Move Forward Party de macht overneemt.

De progressieve Move Forward-partij kwam als overwinnaar uit de bus bij de verkiezingen van 14 mei en behaalde 151 zetels in het parlement, terwijl de nummer twee Pheu Thai-partij 141 zetels behaalde. De partij stuitte echter op meerdere obstakels vanwege haar beleid, vooral rond de wijziging van Lese Majeste-wetten, die het potentieel hadden om bedrijfsmonopolies te verstoren en de politieke macht van het leger uit te dagen.

Bovendien kwam de toezegging van de partij om de koninklijke lasterwet (artikel 112) te wijzigen onder streng toezicht te staan, ondanks het feit dat de partij meerdere keren had beloofd de wet te herzien om alleen haar enige politieke uitbuiting te voorkomen.

Juridische zaken rond de voorstellen voor majesteitsschennis zijn ook aan de gang waarbij de Move Forward Party betrokken is en zijn nog steeds aan de gang met een recente verlenging van dertig dagen goedgekeurd. In deze zaken kunnen mogelijk zelfs grote strafmaatregelen tegen de partij worden genomen als de rechtbank zich tegen hen uitspreekt.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op onze zusterwebsite The Pattaya News.

Abonneren
Adam Judd
De heer Adam Judd is de mede-eigenaar van TPN media sinds december 2017. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika. Zijn achtergrond ligt in HR en Operations en schrijft al tien jaar over nieuws en Thailand. Hij woont al ongeveer negen jaar in Pattaya als fulltime inwoner, is lokaal goed bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen graag mailen [e-mail beveiligd] Over ons: https://thephuketexpress.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thephuketexpress.com/contact-us/