Thailand registreert eerste dood door apenpokken, slachtoffer was hiv-positief

nationaal —

Volgens Dr. Tares Krassanairawiwong, directeur-generaal van het Department of Disease Control, stierf een 34-jarige Thaise man vorige week naar verluidt aan apenpokken, het eerste aan apenpokken gerelateerde overlijden voor Thailand.

Dr. Tares onthulde op maandag 14 augustus dat de patiënt rond 11 juli 2023 behandeling zocht in een privéziekenhuis in Chonburi, nadat hij hoofdpijn, jeuk, huiduitslag en bultjes op zijn lichaam kreeg. Hij werd gediagnosticeerd met apenpokken, HIV en syfilis.

Hij had later keelpijn als gevolg van een schimmelinfectie, een opportunistische infectie die verband houdt met hiv. Bovendien kreeg hij huiduitslag over zijn hele lichaam als gevolg van apenpokken.

Na vier weken behandeling mocht de patiënt naar huis terugkeren.

Op 9 augustus ervoer de patiënt echter zwakte en moeite met ademhalen. Familieleden brachten hem naar het Bamrasnaradura Infectious Diseases Institute in de provincie Nonthaburi.

Tegen die tijd verspreidden de huiduitslag van apenpokken zich door zijn hele lichaam en had hij dode weefsels op zijn neus en keel. Hij had ook infecties in zijn ledematen, longen en hersenen, evenals ernstige immunodeficiëntie.

De patiënt kreeg antivirale medicatie tegen apenpokken samen met antibiotica. Ondanks de behandeling verslechterde zijn toestand en stierf hij in de nacht van 11 augustus.

Dr. Tares zei dat apenpokken een opkomende besmettelijke ziekte is in Thailand. Op 8 augustus 2023 waren er meldingen van 189 gevallen, waarvan 161 gevallen onder Thaise staatsburgers en 28 gevallen onder buitenlanders.

De uitbraak neemt toe, aanvankelijk ontdekt in het grootstedelijk gebied van Bangkok voordat het zich verspreidde naar andere provincies. De meerderheid van de patiënten zijn mannen die relaties van hetzelfde geslacht aangaan met een vreemdeling die al met de ziekte is geïnfecteerd, en ongeveer 43% van de gevallen is mede-geïnfecteerd met hiv.

Wereldwijd zijn er 152 sterfgevallen als gevolg van apenpokken gemeld sinds het begin van de uitbraak in Europa in 2022.

Wereldwijde gezondheidsautoriteiten gebruiken nu de term "Mpox" om naar de ziekte te verwijzen. De oorsprong van deze ziekte zou afkomstig zijn uit Afrika.
-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op onze zusterwebsite The Pattaya News.

Abonneren
Adam Judd
De heer Adam Judd is de mede-eigenaar van TPN media sinds december 2017. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika. Zijn achtergrond ligt in HR en Operations en schrijft al tien jaar over nieuws en Thailand. Hij woont al ongeveer negen jaar in Pattaya als fulltime inwoner, is lokaal goed bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen graag mailen [e-mail beveiligd] Over ons: https://thephuketexpress.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thephuketexpress.com/contact-us/