Nog geen definitieve datum voor de stemming van de volgende Thaise premier in het parlement

nationaal —

Parlementsvoorzitter Wan Muhammad Noor Matha moet de definitieve datum voor de volgende ronde van de premiersverkiezingen in Thailand nog bepalen in afwachting van de uitspraak van het Thaise handvest over de petitie van de ombudsmannen.

De heer Wan legde uit dat hij momenteel wacht op de beslissing van het Grondwettelijk Hof over het al dan niet aanvaarden van de petitie van de ombudsman om de afwijzing van Pita Limjaroenrat's herbenoeming voor een premierzetel door 394 parlementariërs te onderzoeken.

De rechtbank doet op woensdag 16 augustus uitspraak.

De 394 parlementariërs stemden eerder om Pita, leider van de verkiezingswinnaar Move Forward Party, niet toe te staan ​​herbenoemd te worden, daarbij verwijzend naar een vergaderreglement dat verbiedt dat dezelfde motie tweemaal in dezelfde zitting wordt ingediend.

Pita voerde echter aan dat de nominatie van de premier niet wordt beheerst door een vergaderreglement, maar door de grondwet. Zijn partij diende vervolgens een verzoekschrift in bij de ombudsman met het verzoek om een ​​rechterlijke uitspraak om de beslissing van de 394 parlementariërs die het er niet mee eens waren om hem opnieuw voor te dragen voor een premierstemming, ongeldig te verklaren.

De ombudsman accepteerde vervolgens de petitie en stuurde deze door naar de rechtbank en vroeg om eventuele toekomstige PM-stemmingen op te schorten totdat de charterrechtbank een uitspraak deed.

De heer Wan verklaarde ondertussen verder dat de volgende premier-stemming kan plaatsvinden op vrijdag 18 of volgende dinsdag 22 augustus als de rechtbank beslist op een manier die de stemming toelaat.

"Er zijn verschillende mogelijke uitkomsten van de beslissing van de rechtbank, dus we moeten eerst afwachten voordat we de volgende gezamenlijke vergadering van parlementsleden en senatoren kunnen plannen om de premier te kiezen," zei meneer Wan.

Hij zal het bepalen van de stemdatum bespreken met zowel de hogere als de lagere delen van het Huis zodra de charterrechtbank een beslissing neemt, voegde de heer Wan eraan toe.

Ondertussen de politieke partijen Bhumjaithai en Pheu Thai blijven bondgenoten werven om een ​​nieuwe regering te vormen.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op onze zusterwebsite The Pattaya News.

Inschrijven
Adam Judd
De heer Adam Judd is de mede-eigenaar van TPN media sinds december 2017. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika. Zijn achtergrond ligt in HR en Operations en schrijft al tien jaar over nieuws en Thailand. Hij woont al ongeveer negen jaar in Pattaya als fulltime inwoner, is lokaal goed bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen graag mailen [e-mail beveiligd] Over ons: https://thephuketexpress.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thephuketexpress.com/contact-us/