Onvoorziene omstandigheden voor mogelijke Thaksin-terugkeer

PERSBERICHT:

Vicepremier Wissanu Krea-ngam onthulde onlangs dat er een noodplan is opgesteld in afwachting van de mogelijke terugkeer van de voortvluchtige voormalige premier Thaksin Shinawatra.

Volgens Wissanu heeft de regering maatregelen genomen om de situatie aan te pakken in het geval Thaksin terugkeert om gerechtelijke stappen te ondernemen. Hij bevestigde dat verschillende betrokken autoriteiten, waaronder de rechtbanken en het Department of Corrections, volledig voorbereid zijn om de situatie effectief aan te pakken.

De vice-premier deed echter ook een specifiek verzoek aan Thaksin met betrekking tot de timing van zijn mogelijke terugkeer, waarbij hij er bij de voormalige premier op aandrong om geen weekends of feestdagen te kiezen voor zijn aankomst. Hij haalde de operationele dynamiek van het gerechtelijk apparaat aan, waar rechtbanken die verantwoordelijk zouden zijn voor het aanwijzen van een detentiecentrum voor Thaksin gedurende zulke dagen niet operationeel zouden zijn. Dit zou het proces van het vinden van een geschikte detentielocatie voor de voormalige premier op dergelijke dagen kunnen bemoeilijken.

Thaksin verklaarde onlangs zijn voornemen om op 10 augustus terug te keren naar Thailand, het einde van zijn zelfopgelegde ballingschap. Vervolgens stelde hij zijn terugkeer echter uit, daarbij verwijzend naar de noodzaak van medische controles zoals geadviseerd door zijn artsen. Hij heeft zijn thuiskomst in het verleden verschillende keren uitgesteld.

Thaksin heeft jarenlang in zelfopgelegde ballingschap geleefd. Tijdens zijn afwezigheid is hij door de strafrechtelijke afdeling voor politieke ambtsdragers van het Hooggerechtshof veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaar, verdeeld over vier afzonderlijke zaken. De juridische uitdagingen waarmee hij wordt geconfronteerd, zijn een centrale factor geweest in zijn langdurige verblijf buiten het land.

Het voorgaande is een persbericht van de PR-afdeling van de Thaise overheid.

Inschrijven
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.