Kandidaat premier Pheu Thai klaagt Chuwit aan wegens beschuldigingen van landbelastingontduiking

PERSBERICHT: 

De kandidaat-premier van de Pheu Thai-partij, Srettha Thavisin, heeft zijn advocaat opgedragen een rechtszaak aan te spannen tegen de prominente klokkenluider Chuwit Kamolvisit wegens smaad. De rechtszaak komt voort uit de beweringen van Chuwit dat Srettha betrokken was bij gevallen van ontduiking van grondbelasting door projectontwikkelaar Sansiri Plc.

Srettha's advocaat, Winyat Chatmontri, zei dat de aanklacht tegen Chuwit geen poging was om laatstgenoemde te pesten, maar eerder een noodzakelijke stap omdat Srettha zich moest verdedigen tegen beschuldigingen tegen hem.

Bij de strafrechtelijke rechtszaak wegens smaad zijn 7 tot 8 getuigen betrokken bij de verkoop van grond, aankopen en bijbehorende belastingen. Winyat voegde eraan toe dat hij ook in het bezit was van gedocumenteerd bewijs dat tijdens de rechtszitting zal worden gepresenteerd. Hij zei dat Srettha ook een aanklacht wegens smaad tegen Chuwit zal indienen om 500 miljoen baht aan schadevergoeding te eisen.

De advocaat voerde aan dat Srettha, die een voormalig CEO van Sansiri Plc was, niet betrokken was bij de verkoop en aankoop van grond, aangezien de taak de verantwoordelijkheid was van het grondinkoopteam van het bedrijf. Winyat legde uit dat hij in Srettha's hoedanigheid van toenmalige topman alleen grondaankopen goedkeurde op basis van cijfers die hem werden voorgelegd, zodat het bedrijf het onroerend goed kon gebruiken. Hij voegde eraan toe dat de verkopers de belastingen correct betaalden in overeenstemming met hun afspraken met het bedrijf.

Winyat zei ook dat een geval van verkoop van land in 12 partijen geen belastingontduiking met zich meebracht, maar eerder een stap was in overeenstemming met "belastingplanning". Hij merkte verder op dat dit noch onwettig was, noch een actie die schade toebracht aan de staat.

Hij wees erop dat de staat mensen over het algemeen kanalen biedt om hun belastingbetalingen te plannen, zoals het gebruik van levensverzekeringskosten voor belastingaftrek.

Het voorgaande is een persbericht van de PR-afdeling van de Thaise overheid.

Abonneren
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.