De voorzitter van het Thaise parlement schorst de vergadering te midden van bezwaren tegen de motie

PERSBERICHT: 

De parlementaire vergadering van vrijdag (4 augustus) werd abrupt verdaagd zonder een agenda te bespreken met betrekking tot de bevoegdheid van de senaat om premiers te steunen.

De vergadering begon om 10 uur, een uur later dan gepland, aangezien slechts 30 van de 34 senatoren aanwezig waren, waardoor het totale aantal parlementsleden op dat moment onder het quorum kwam.

De belangrijkste agenda was aanvankelijk een motie van de Move Forward Party over de wijziging van artikel 272 van de grondwet, die senatoren de bevoegdheid geeft om premierskandidaten te steunen. De motie werd echter niet aan de orde gesteld tijdens de vergadering van vrijdag.

In plaats daarvan ontving het parlement een dringende motie van Rangsiman Rome, parlementslid van de Move Forward-partij, met het verzoek om herziening van het besluit van vorige maand om de herhaalde benoeming van de kandidaat-premier van de partij, Pita Limjaroenrat, te blokkeren.

Huisvoorzitter Wan Muhamad Noor Matha verwierp de motie en verklaarde dat het een herhaalde motie was die niet kon worden besproken aangezien de kwestie in onderzoek is bij het Grondwettelijk Hof. Sommige parlementsleden, met name senatoren, waren fel tegen de motie, waardoor de voorzitter van het Huis de vergadering aflastte.

Het Grondwettelijk Hof onderzoekt een verzoekschrift dat is ingediend door de Ombudsman, die een uitspraak wil doen over de vraag of de resolutie van het parlement om de herbenoeming van Pita te verbieden grondwettelijk is. De rechtbank zal naar verwachting op 16 augustus aankondigen of zij het verzoekschrift in overweging zal nemen, na eerder deze week aangekondigd uitstel.

Het parlement heeft ook de volgende goedkeuringsstemming van de premier uitgesteld, die nu naar verwachting na 16 augustus zal plaatsvinden, in afwachting van de beslissing van de rechtbank.

Het voorgaande is een persbericht van de PR-afdeling van de Thaise overheid.

Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.