EGAT verwerpt goedkopere elektriciteitsrekeningen te midden van verliezen

PERSBERICHT:

De Electricity Authority of Thailand (EGAT) heeft aangekondigd dat het de komende vier maanden geen verdere verzoeken om goedkopere elektriciteitsrekeningen kan behandelen.

De beslissing komt omdat EGAT onder financiële druk staat vanwege het geaccumuleerde verlies, dat het gevolg was van het subsidiëren van energierekeningen tussen september 2021 en mei 2023. De Energy Regulatory Commission (ERC) schat dat het geaccumuleerde verlies zal afnemen tot 135 miljard baht tegen het einde van de huidige maand.

Om de financiële situatie aan te pakken, heeft EGAT ermee ingestemd om van september tot december van dit jaar een nieuw stroomtarief van 4.45 baht per kilowattuur in te voeren. Dit tarief zal de autoriteit helpen haar verliezen tegen april 2025 weg te werken, waarbij een deel van het geld EGAT wordt terugbetaald. Het bureau heeft echter zijn bezorgdheid geuit dat verdere verlagingen van de elektriciteitsprijzen zijn vermogen om schulden terug te betalen zouden belemmeren en zijn toekomstige investeringen in energie-infrastructuur zouden beïnvloeden.

De hoge elektriciteitsprijzen in het verleden werden bekritiseerd omdat ze ervoor zorgden dat bedrijven de productprijzen verhoogden, wat uiteindelijk de kosten van levensonderhoud verhoogde. De Federation of Thai Industries suggereerde dat het verlagen van de elektriciteitsprijzen bedrijven zou helpen de bedrijfskosten te beheersen en Thailand een aantrekkelijkere investeringsbestemming zou maken. Desalniettemin is Egat van mening dat het goedgekeurde tarief van 4.45 baht een evenwicht biedt tussen het aanpakken van de zorgen van de consument en het beschermen van de financiële stabiliteit van de autoriteit voor toekomstige investeringen in energie-infrastructuur.

EGAT-gouverneur Boonyanit Wongrukmit maakte het belang van tijdige schuldaflossing duidelijk om mogelijke negatieve effecten op de kasstroom en kredietwaardigheid van de autoriteit te voorkomen, wat zou kunnen resulteren in hogere leentarieven. Hij benadrukte ook het belang van het handhaven van investeringen in de uitbreiding van de krachtoverbrenging om de energiezekerheid op lange termijn voor het land te waarborgen.

Het voorgaande is een persbericht van de PR-afdeling van de Thaise overheid.

Abonneren
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.