Thaise economie op herstelpad te midden van cijfers over klimtoerisme

PERSBERICHT:

De Bank of Thailand (BOT) zei maandag (31 juli) dat het economisch herstel van Thailand in juni op schema bleef, aangezien de toerismesector groeide door meer buitenlandse toeristen, terwijl de export daalde.

Chayawadee Chai-Anant, assistent-gouverneur van de BOT, zei dat de economische activiteit geleidelijk verbeterde, gedreven door het toerisme, aangezien de export naar verwachting pas laat in het jaar zou verbeteren. Ze zei ook: "In de komende periode zou het toerisme moeten blijven herstellen en een belangrijke motor blijven, terwijl de export waarschijnlijk stabiel zal zijn."

De BOT voorspelt een economische groei van 3.6% dit jaar en 3.8% volgend jaar, gedreven door toerisme. Vorig jaar bedroeg de groei 2.6%. Het heeft dit jaar 29 miljoen toeristen voorspeld en 35.5 miljoen in 2024. Dat vergeleken met bijna 40 miljoen bezoekers in pre-pandemie 2019.

Chayawadee zei dat de centrale bank de risico's van een wereldwijde economische vertraging en een vertraging in de vorming van een nieuwe regering na de nationale verkiezingen in mei in de gaten hield.
Ze voegde eraan toe: "De regeringsvorming zou het vertrouwen aantasten als het lange tijd zou worden uitgesteld."

Thailand boekte een overschot op de lopende rekening van 1.4 miljard dollar, na een tekort van 2.8 miljard dollar in mei. De BOT zei dat de economie in het tweede kwartaal van 2023 licht is verbeterd ten opzichte van de voorgaande periode. De officiële BBP-gegevens over het tweede kwartaal worden op 21 augustus gepubliceerd. De economie groeide in het eerste kwartaal met 2.7% op jaarbasis.

Het voorgaande is een persbericht van de PR-afdeling van de Thaise overheid.

Abonneren
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.