Pheu Thai Party zal nieuwe Thaise regering vormen zonder Move Forward Party

FOTO: Siamrath

nationaal —

De Pheu Thai-partij zal nu een nieuwe coalitie vormen zonder de Move Forward-partij, waardoor het memorandum van overeenstemming tussen de vorige coalitie nietig wordt verklaard.

De verhuizing, vandaag midden in de middag, 2 augustus, aangekondigd door Pheu Thai-leider Chonlanan Srikaew, werd beschouwd als een drastische verandering in het huidige politieke landschap van Thailand.

Chonlanan redeneerde dat nadat Pheu Thai van de voormalige coalitie de opdracht had gekregen om meer steun te vinden bij de aanstaande stemming van de premier, de partij op een dood spoor stond, aangezien de meeste partijen buiten de coalitie en de door de Junta aangestelde senatoren erop stonden dat ze de coalitie zolang Move Forward er deel van blijft uitmaken.

De kwestie was te wijten aan het plan van Move Forward om de controversiële majesteitsschenniswet, die laster tegen Zijne Koninklijke Majesteit de Koning beschermt, te wijzigen, niet af te schaffen, onthulde Chonlanan. Move Forward wilde de wettelijke straffen voor dit misdrijf verlagen. Chonlanan zei verder dat ze onder leiding van de nieuwe door Pheu Thai geleide coalitie een dergelijk amendement op geen enkele manier of in een dergelijke vorm meer zullen onderschrijven.

Volgens de volgende stemming van de premier op vrijdag 4 augustus verklaarde Chonlanan dat de nieuwe coalitie zal zakenman Srettha Thavisin voordragen als premier-kandidaat. Nadat de regering is gevormd, zullen ze onmiddellijk aandringen op het herschrijven van de Thaise grondwet met een door het volk gekozen chartercommissie.

Nadat het nieuwe handvest in werking is getreden, zal de regering het parlement ontbinden voor nieuwe verkiezingen, onthulde Chonlanan. Voordat dit kan gebeuren, zal de nieuwe regering een referendum houden om de mensen te vragen of ze het handvest willen herschrijven of niet.

Hoewel Chonlanan de partijen die de nieuwe coalitie zullen vormen niet bekend heeft gemaakt, bevestigde hij dat de eerder opgestelde MOU's, die Move Forward-leider Pita Limjaroenrat als premier onderschreven, nu nietig zijn.

Hij voegde er ook aan toe dat het aan Move Forward is om te beslissen of hij op Srettha Thavisin als premier zal stemmen.

Afgezien hiervan beloofde de Pheu Thai-leider met Move Forward dat de partij een deel van het beleid van Move Forward zal blijven nastreven, waaronder:

  • De heropleving van de wet op de gelijkheid van het huwelijk
  • De heropleving van de Progressive Liquor Bill
  • De hervorming van het bureaucratische systeem, de politie, het leger en het rechtssysteem
  • De vervanging van verplichte militaire dienstplicht door een vrijwillig systeem
  • Decentralisatie, zowel qua missies als budgettering
  • Afschaffing van monopolies en bevordering van eerlijke concurrentie in alle bedrijfstakken

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

De laatste lokale nieuwsvertaler bij The Pattaya News. Aim is een tweeëntwintigjarige die momenteel zijn laatste jaar aan de universiteit in Bangkok woont en studeert. Geïnteresseerd in Engelse vertaling, verhalen vertellen en ondernemerschap, gelooft hij dat hard werken een onmisbaar onderdeel is van elk succes in deze wereld.