Grondwettelijk Hof overweegt herbenoemingsverzoek voor MFP-leider

PERSBERICHT:

Het Grondwettelijk Hof overweegt de aanvaarding van een petitie betreffende de herbenoeming van Pita Limjaroenrat, leider van de Move Forward Party (MFP), tot premier.

De rechtbank beraadt zich op 3 augustus over de zaak na een verzoek van de Ombudsman eerder deze week. De Ombudsman zocht een uitspraak over de afwijzing van Pita voor herbenoeming en verzocht het parlement om de volgende stemming over de premier uit te stellen.

Het besluit van de Ombudsman om een ​​rechterlijke toetsing aan te vragen, kwam nadat talrijke klachten door het publiek en leden van het parlement waren ingediend bij het Bureau van de Ombudsman. Deze klachten werden ingediend na de gezamenlijke vergadering van parlementsleden en senatoren, waarin de herbenoeming van Pita werd afgewezen. De Ombudsman voerde aan dat de afwijzing in strijd was met grondwettelijke bepalingen en dat een rechterlijke toetsing nodig was om onherstelbare schade te voorkomen.

In antwoord op het verzoek van de Ombudsman stelde parlementsvoorzitter Wan Muhamad Noor Matha een andere stemming uit die oorspronkelijk voor vandaag was gepland. Hij verduidelijkte dat het besluit om de stemming uit te stellen niet werd beïnvloed door enige poging van de Pheu Thai-partij om steun te krijgen voor hun eigen premierskandidaten. In plaats daarvan was het uitstel gebaseerd op de hangende uitspraak van de rechtbank.

Wan gaf aan dat als de rechtbank de petitie afwijst, er onmiddellijk een nieuwe vergadering voor de verkiezing van een premier kan worden gepland. Hij verklaarde echter dat het parlement drie dagen van tevoren een kennisgeving moet ontvangen voordat een dergelijke zitting wordt gehouden.

In antwoord op de bezorgdheid over het selectieproces van de premier en het aflopen van de ambtstermijn van de door het leger aangestelde senatoren, merkte het parlementslid van de Democratische Partij, Chuan Leekpai, op dat het selectieproces waarschijnlijk zal worden afgerond lang voordat de termijn van vijf jaar van de Senaat in mei afloopt. Enkele kleine partijen binnen de door de MFP geleide alliantie hebben erop aangedrongen te wachten tot de termijn van de Senaat afloopt, zodat de premierskandidaat alleen door het Huis van Afgevaardigden kan worden gekozen.

Het voorgaande is een persbericht van de PR-afdeling van de Thaise overheid.

Abonneren
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.