Voormalig politiechef aangeklaagd wegens aankoop van biometrische gegevens

PERSBERICHT:

De National Anti-Corruption Commission (NACC) heeft haar besluit aangekondigd om de voormalige nationale politiechef, Pol Gen Chakthip Chaijinda, samen met twee senior politieagenten, Pol Lt.

Het project had tot doel een geavanceerd biometrisch systeem te implementeren dat de gezichtsdetails en vingerafdrukken van passagiers op grote luchthavens in het hele land kan scannen.

De aanklacht draait om de goedkeuring van de officieren om de leveringstermijn voor biometrische apparatuur aan het immigratiebureau te verlengen, wat naar verluidt in het voordeel van de leverancier zou zijn geweest. In het oorspronkelijke contract was bepaald dat de leverancier de apparatuur uiterlijk op 2 mei 2019 moest leveren. Later werd de deadline echter verlengd tot 30 juni van dat jaar.

Voormalig commissaris van de immigratiepolitie, Pol Gen Surachate Hakparn, speelde een cruciale rol bij het aan het licht brengen van de zaak. Hij verzocht Pol Gen Chakthip om het biometrische project te beëindigen, daarbij verwijzend naar zijn zorgen over de integriteit ervan.

Naast de zaak over de aankoop van biometrische gegevens, vervolgt de NACC ook aanklachten tegen Pol Gen Chakthip en 45 andere personen in verband met een afzonderlijk project van 900 miljoen baht. Dit project was gericht op de aanschaf van 260 "slimme" politiepatrouillewagens tijdens de fiscale jaren 2018-19.

Het voorgaande is een persbericht van de PR-afdeling van de Thaise overheid.

Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.