Pheu Thai leidt de vorming van een nieuwe Thaise regering in plaats van verder te gaan

nationaal —

De Pheu Thai-partij, de op een na grootste regeringscoalitiepartner die probeert een nieuwe regering te vormen, neemt nu het voortouw bij het vormen van de nieuwe regering van Thailand in plaats van de Move Forward Party (MFP), de verkiezingswinnaar, volgens MFP-secretaris-generaal Chaitawat Tulathon.

"Het werd duidelijk dat alle instellingen die de conservatieve kant steunen, proberen te voorkomen dat de Move Forward Party (die progressief is) een regering vormt." Zei Chitawat tijdens de persconferentie van gisteren om 11:00 uur, 21 juli 2023.

Chitawat vervolgde: “Het belangrijkste probleem van de Move Forward-partij die de wijziging van de majesteitsschenniswet steunt, wordt gebruikt om de keuze van het volk te onderdrukken. De Senaat gebruikt het als reden om niet te stemmen op de kandidaat die de meeste stemmen heeft behaald. Het parlement gebruikte ook een parlementaire verordening op een manier die in strijd was met het handvest.”

Op 19 juli het parlement stemde om de herbenoeming van Pita Limjaroenrat, de enige premier-kandidaat van de MFP, af te keuren als premier, daarbij verwijzend naar een parlementair reglement. Hij werd op dezelfde dag ook geschorst door het Grondwettelijk Hof vanwege zijn media-aandeelhouderschapszaak.

"Hoewel Pita geen premier kan worden, betekent dit niet dat de vorming van de regering door de huidige coalitie niet zal slagen", voegde Chitawat eraan toe.

“Het uiteindelijke doel van de Move Forward Party blijft het vestigen van een regering die een einde zal maken aan de cyclus van machtsopvolging van de conservatieve junta-gerelateerde regering. Daarom zal de Move Forward Party de Pheu Thai Party de kans geven om samen met zeven andere partijen de regering te leiden.”

Chitawat zei in de volgende PM-stemming op 27 juli dat Pheu Thai degene zal zijn die een kandidaat zal voorstellen, wat naar verwachting Srettha Thavisin zal zijn. Pheu Thai heeft dit inmiddels bevestigd, maar zei dat alles duidelijk zal worden na een grote partijbijeenkomst die gepland staat voor 25 juli.
Abonneren
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.