Diepgaand: Wie is Srettha Thavisin, kandidaat-premier van Thailand

Bangkok, Thailand-

Met gebeurtenissen eerder deze week stevig vast het verwijderen van de charismatische en populaire premier-kandidaat Pita Limjaroenrat van de Move Forward Party uit de running als de volgende Thaise premier, wilden we de meest waarschijnlijke kandidaat profileren om naar voren te worden geschoven voor een stemming tussen het gezamenlijke Thaise parlement.

Die persoon is vrijwel zeker Srettha Thavisin, een succesvolle en gerespecteerde Thaise zakenman van de Pheu Thai-partij. Hij is echter ook een relatieve nieuwkomer in de politiek. Move Forward Party bevestigde eerder deze week dat Pheu Thai de leiding zou nemen bij het vormen van een nieuwe Thaise regering nadat het bod van Pita was mislukt.

We weten dat veel van onze lezers al een tijdje hebben gehoord van de andere mogelijke PM-kandidaten zoals Pita, Anutin en Prawit, maar Srettha is voor veel van onze lezers bij TPN Media onbekend, dus hier is een profiel over hem en iets over zijn opvattingen.

Srettha Thavisin is een Thaise politicus en vastgoedontwikkelaar die een van de premierskandidaten van de Pheu Thai-partij is bij de Thaise algemene verkiezingen van 2023. Hij werd geboren op 15 februari 1963 in Bangkok, Thailand, en heeft een bachelordiploma in civiele techniek van de Chulalongkorn University en een Masters of Business Administration van de Claremont Graduate University, Verenigde Staten.

Srettha was medeoprichter van Sansiri in 1988, dat een van de grootste vastgoedontwikkelaars in Thailand werd, en diende als CEO en president tot hij in april 2023 aftrad om zijn politieke carrière voort te zetten. Hij is een bekende vertrouweling van zowel Thaksin Shinawatra als Yingluck Shinawatra, voormalige en nu verbannen premiers van Thailand, en wordt gezien als een pro-democratie en pro-hervormingskandidaat. Hij is getrouwd met Pakpilai Thavisin, een specialist in anti-verouderingsgeneeskunde, met wie hij drie kinderen heeft. Hij is ook een verzamelaar van klassieke reiskoffers, zoals die van Louis Vuitton.

Onder leiding van Thavisin breidde Sansiri zich uit in binnen- en buitenland en vestigde zich als een gerenommeerde naam op de vastgoedmarkt. Thavisin richtte vervolgens ook MQDC (Magnolia Quality Development Corporation) op, een dochteronderneming van de Sansiri Group. MQDC zet zich in voor het ontwikkelen van duurzame eigendommen die gericht zijn op het welzijn en geluk van de bewoners en tegelijkertijd zorgen voor een minimale impact op het milieu.

De invloed van Thavisin is niet beperkt tot zakelijke ondernemingen; hij heeft ook actief bijgedragen aan de verbetering van de samenleving. Als filantroop richtte hij de Sansiri Foundation op, die educatieve initiatieven en het welzijn van kansarme kinderen en gemeenschappen ondersteunt. Via zijn stichting streefde Thavisin ernaar een positieve impact op de samenleving te hebben, waarbij hij het belang van onderwijs, gezondheid en sociale verantwoordelijkheid benadrukte.

Enkele van de politieke opvattingen van Srettha Thavisin zijn:

  • Hij wil een einde maken aan de politieke kwesties die Thailand al tientallen jaren hebben verdeeld, zoals de rol van de monarchie, het leger en de Shinawatra-familie. Hij is van mening dat dialoog en compromissen nodig zijn om nationale verzoening en stabiliteit te bereiken. Hij is momenteel echter tegen wijziging van de wet op majesteitsschennis, hoewel zijn opvattingen hierover lijken te zijn veranderd. Met Pita's afwijzing als premier, ondanks het feit dat hij de stemmen van het volk heeft gewonnen, voornamelijk vanwege zijn steun voor wijziging van de Lese Majeste-wetten, is dit een groot probleem.
  • Over het algemeen steunt hij de pro-democratie en pro-hervormingsbeweging die protesteert tegen de door het leger gesteunde regering en grondwetswijzigingen eist. Hij is echter gematigder dan Pita en steunt niet de meest extreme demonstranten die hebben opgeroepen tot hervorming van de monarchie, waarbij hij zich richt op de economie en economische hervormingen om meer gelijkheid op te bouwen.
  • Hij pleit voor een meer gedecentraliseerd en participatief bestuurssysteem, waarbij lokale gemeenschappen meer autonomie en macht hebben om hun eigen zaken te regelen. Hij wil ook het sociale welzijn en de bescherming van het milieu bevorderen.
  • Hij is een vertrouweling van zowel Thaksin Shinawatra als Yingluck Shinawatra, voormalige premiers van Thailand die door staatsgrepen zijn afgezet en in ballingschap leven. Hij deelt hun visie van een meer inclusief en progressief Thailand dat mensenrechten en democratie respecteert.
  • Srettha's politieke reis begon toen hij in oktober 2022 lid werd van de Pheu Thai-partij. Srettha werd ook aangesteld als plaatsvervangend leider en economisch hoofd van de partij.

    In april 2023 kondigde Srettha zijn ontslag aan bij Sansiri, te midden van speculaties dat hij officieel zou worden genoemd als een van de premierskandidaten van de Pheu Thai-partij. Hij zei dat hij zijn volledige tijd en energie wilde wijden aan het dienen van het land en de mensen. Hij zei ook dat hij geen belangenverstrengeling had met zijn voormalige bedrijf en dat hij zijn rijkdom of invloed niet zou gebruiken om een ​​oneerlijk voordeel in de politiek te behalen.

    Srettha werd uiteindelijk een van de drie premierkandidaten van de Pheu Thai-partij, naast de jongste dochter van Thaksin, Paetongtarn Shinawatra, en voormalig procureur-generaal Chaikasem Nitisiri. Hij rende onder de slogan "Srettha voor Thailand" en beloofde economisch herstel, sociale rechtvaardigheid en nationale verzoening in het land te brengen. Hij beloofde ook de grondwet en de monarchie te respecteren en met alle partijen samen te werken voor het algemeen welzijn.

  • Srettha Thavisin is een man die succes heeft geboekt in zowel het bedrijfsleven als de politiek, en die een visie heeft van een meer inclusief en progressief Thailand dat mensenrechten en democratie respecteert. Hij is ook een man die voor veel uitdagingen en onzekerheden staat, terwijl hij probeert door het complexe en gepolariseerde politieke landschap van Thailand te navigeren. Hij is een man die de volgende premier van Thailand zou kunnen zijn, of die de kans zou kunnen worden ontzegd door het door het leger gesteunde establishment van de Senaat. Hij is een man voor wie veel op het spel staat en die zijn land veel te bieden heeft.

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

Abonneren
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.