Pheu Thai-partij komt naar voren als belangrijkste mededinger om nieuwe regering te vormen

PERSBERICHT:

De Pheu Thai-partij heeft een belangrijke stap gezet in de richting van de vorming van een nieuwe regering, aangezien het parlement een poging verwierp om de leider van de Move Forward Party (MFP) Pita Limjaroenrat te herbenoemen voor een stemming door de premier. De afwijzing was gebaseerd op Reglement nr. 41, dat het opnieuw indienen van een motie verbiedt die al tijdens dezelfde zitting is afgewezen.

Tijdens een langdurig debat voerden wetgevers aan dat Pita's eerdere nominatie voor de functie al op 13 juli door het parlement was afgewezen toen hij in de eerste ronde niet de vereiste meerderheid van stemmen wist te behalen. Met deze ontwikkeling positioneert de Pheu Thai Partij zich als koploper in de race om een ​​regering te vormen.

Waarnemers houden nu nauwlettend in de gaten of Pheu Thai zijn alliantie met de MFP zal voortzetten, zoals uiteengezet in hun memorandum van overeenstemming (MoU), of dat het zal proberen een alternatieve coalitie te vormen door partijen van de vertrekkende regering op te nemen en de MFP uit te sluiten.

Drie partijen van de huidige regering, namelijk Bhumjaithai, Palang Pracharath en Chartthaipattana, hebben echter hun verzet uitgesproken tegen het plan van de MFP om sectie 112 van het Wetboek van Strafrecht, bekend als de wet op majesteitsschennis, te wijzigen. Deze partijen hebben duidelijk gemaakt dat ze zich niet zullen aansluiten bij een regering waar de MFP deel van uitmaakt.

Na het parlementaire besluit verklaarde Pheu Thai-leider Cholnan Srikaew dat de partij momenteel haar samenwerking met de andere bondgenoten van de coalitie voortzet. Hij gaf aan dat er besprekingen zullen plaatsvinden tussen de acht bondgenoten van de coalitie over mogelijke herzieningen van het MoU en het opnemen van extra partijen.

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Wan Muhamad Noor Matha, heeft de volgende ronde van de premiersverkiezingen gepland op 27 juli.

Het voorgaande is een persbericht van de PR-afdeling van de Thaise overheid.

Abonneren
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.