Thai Charter Court schorst premier-kandidaat Pita Limjaroenrat van de Move Forward Party van zijn taken

FOTO: Bangkokbiz

nationaal —

Het Grondwettelijk Hof van Thailand heeft op woensdag 19 juli beslist om Pita Limjaroenrat, leider van de Move Forward-partij en premierskandidaat Pita Limjaroenrat, te schorsen voor het uitvoeren van parlementaire taken in afwachting van een onderzoek naar zijn media-aandeelhouderschapszaak.

Zeven van de negen rechters van het Grondwettelijk Hof stemden voor aanvaarding van een verzoekschrift van de Verkiezingscommissie (EC) tegen Pita voor rechterlijke toetsing.

Afgelopen woensdag stemde de EC unaniem voor een uitspraak van de rechtbank over Pita's geschiktheid als parlementslid op verdenking dat hij 42,000 aandelen in het mediabedrijf iTV Plc bezat toen hij zich in april kandidaat stelde voor de verkiezingen van 14 mei.

Volgens de grondwet mogen politici geen aandelen in mediabedrijven houden, waarvan Pita voortdurend beweert dat hij ze alleen bezat als opvolger van zijn overleden vader, en het bedrijf heeft zijn activiteiten als mediabedrijf al stopgezet voordat hij zich aanmeldde. . Het gaat nu niet zozeer om de aandelen, maar als Pita zich willens en wetens kandidaat stelt voor premier en een parlementslid wetende dat ze hem zouden kunnen diskwalificeren.

De schorsing van Pita vond plaats op het moment dat het Huis en de Senaat vandaag bijeenkwamen om de volgende premier te kiezen in een tweede stemronde. Pita werd opnieuw genomineerd voor de functie van premier, hoewel hij afgelopen donderdag bij de eerste stemming niet voldoende stemmen wist te verzamelen.

Pita verliet het parlement nadat ze het gerechtelijk bevel had gekregen. Ze zei dat Thailand drastisch is veranderd sinds de verkiezingen van 14 mei en wenste dat zijn collega-parlementsleden voor het land zouden zorgen. Hij moet stoppen met het uitvoeren van parlementaire taken totdat de rechtbank uitspraak heeft gedaan. Hij heeft 15 dagen de tijd om te getuigen en bewijsmateriaal voor te leggen aan de rechtbank ter verdediging.

Ondertussen wordt van het parlement verwacht dat het de beraadslaging voor de premier overweegt en mogelijk andere kandidaten en opties overweegt.

Demonstranten die boos waren op de uitspraak verzamelden zich buiten het parlement en sommigen gooiden met vuurwerk en kleine vuurpijlen. Over het algemeen was de bijeenkomst echter vredig maar emotioneel. De Move Forward Party won de meeste zetels en stemmen bij de laatste Thaise verkiezingen, maar het ziet er steeds meer naar uit dat hun charismatische en populaire leider Pita Limjaroenrat niet de volgende premier van Thailand zal worden.

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

Abonneren
Tanakorn Panyadee
De laatste lokale nieuwsvertaler bij The Pattaya News. Aim is een tweeëntwintigjarige die momenteel zijn laatste jaar aan de universiteit in Bangkok woont en studeert. Geïnteresseerd in Engelse vertaling, verhalen vertellen en ondernemerschap, gelooft hij dat hard werken een onmisbaar onderdeel is van elk succes in deze wereld.