Pita's ambities om de volgende Thaise premier te worden, komen ten einde

Bangkok, Thailand-

Op een dag die bitter teleurstellend was voor de aanhangers van de Move Forward Party (MFP), werd kandidaat-premier Pita Limjaroenrat, de leider van de MFP, geschorst uit zijn taken als parlementslid en kreeg hij geen kans op een tweede stemming om premier te worden.

Ten eerste kunt u hier meer lezen over de schorsing, dit artikel zal vooral een overzicht geven van de dag in het Thaise parlement.

Pita Limjaroenrat, 43, en zijn partij wonnen de meeste zetels in het Huis van Afgevaardigden bij de laatste Thaise verkiezingen en vormden een coalitie met zeven andere partijen, waaronder Pheu Thai, die een goede tweede was in aantal parlementszetels. Deze coalitie was vastbesloten om een ​​regering te vormen met Pita als premier, maar helaas verhinderden meerdere factoren dit.

Een belangrijke factor was de aanhoudende controverse rond media-aandelen die Pita in handen had en als Pita zich kandidaat stelde voor premier, wetende dat deze hem zouden kunnen diskwalificeren. Volgens de Thaise wet mogen premiers geen aandelen in mediabedrijven houden. Pita stelt dat deze geërfd zijn en dat het bedrijf al zo'n vijftien jaar niet meer draait. Hoe dan ook, de verkiezingscommissie heeft een verzoek gestuurd aan het Charter Court om uitspraak te doen over deze factor die vandaag, 19 juli 2023, heeft geleid tot de schorsing van zijn parlementaire taken door Pita. Pita heeft vijftien dagen de tijd om een ​​verklaring af te leggen aan de rechtbank. Als Pita in het ongelijk wordt gesteld, kan hij voor tien jaar uit de Thaise politiek worden gediskwalificeerd, kan hij gevangenisstraf krijgen en kan zijn partij zelfs worden gestraft of in het slechtste geval worden ontbonden.

De tweede belangrijke factor was Pita niet geslaagd in een stemming in het parlement waarbij zowel het Huis als de Junta vorige week benoemde, niet-gekozen, Senaat werd om premier te worden.

Vandaag werd een tweede stemming voor Pita voorgesteld, maar na een hele dag debatteren in het parlement, ook tijdens het dramatische moment waarop Pita werd geschorst, werd er gestemd om een ​​tweede stemming voor Pita als premier voor te stellen. Zoals hieronder te zien is, waren 394 parlementsleden tegen het feit dat Pita een tweede stem kreeg en 312 waren voor. Dit maakte in wezen een einde aan Pita's hoop om de 30e premier van Thailand te worden.

Aanhangers van MFP waren woedend, gooiden vuurwerk en vuurpijlen in de buurt van het parlement en planden marsen en bijeenkomsten, waarbij ze zeiden dat de democratie was gestolen door niet-gekozen senatoren en dat de partij met de meeste stemmen van het Thaise volk, MFP, de democratische wil van het publiek werd ontzegd.

Wat betreft de reden waarom de senatoren en de oppositie tegen Pita waren, wezen de meesten op de standvastige steun van hem en zijn partij om wetten van Lese Majeste te wijzigen (niet af te schaffen) die kritiek rond Zijne Koninklijke Majesteit de Koning beschermen. Dit is een belangrijk polariserend probleem geweest.

Veel senatoren waren tegen Pita als premier en verklaarden dat als hij bereid was geweest dit voorstel tot wijziging van de wetten van Lese Majeste te laten vallen, ze zijn kandidatuur als premier zouden overwegen. Pita weigerde echter te verklaren dat dit verraad zou zijn aan zijn kiezers.

Dus wat gebeurt er daarna? De meerderheidscoalitie zal terugkeren naar de tekentafel en waarschijnlijk een lid van Pheu Thai voorstellen als kandidaat-premier, waarschijnlijk zakenman Srettha Thavisin. Er is echter nog niets officieel aangekondigd. Het Parlement komt morgen, 20 juli, weer bijeen en op dit moment is het onduidelijk wat er kan gebeuren.

We houden je hier bij TPN media op de hoogte.

Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.