Analyse: de volgende premier van Thailand is nog steeds onzeker: onze kijk op de huidige situatie

Thailand-

Pita Limjaroenrat, kandidaat-premier van de Move Forward-partij, zegt dat als hij en zijn partij er niet in slagen de volgende Thaise regering te vormen, hij de kans zal geven aan zijn coalitiepartners, de Pheu Thai-partij.

Onze eerdere verhalen:

Pita Limjaroenrat, de leider van de Move Forward Party, is er niet in geslaagd om voldoende stemmen van 375 te verzamelen van het gezamenlijke zittende parlement, waardoor hij niet door de eerste ronde van de premiersverkiezingen kwam.

Nadat ze er niet in waren geslaagd hun leider Pita Limjaroenrat ertoe aan te zetten premier te worden, is de Move Forward Party nu van plan een wetsvoorstel in te dienen om artikel 272 van het handvest te wijzigen, dat de Senaat de bevoegdheid geeft om een ​​premier te kiezen.

Nu voor onze update:

Op zaterdagmiddag (15 julith) Pita heeft een videoclip uitgebracht op sociale media. Hij zei in de clip: “Bedankt voor de 324 ja-stemmen in het Thaise parlement en het vertrouwen dat ik de 30e Thaise premier word, vooral de 13 ja-stemmen van senatoren. Ik weet dat veel van die senatoren onder aanzienlijke druk hebben gestaan ​​voor hun beslissing om ja te stemmen en naar de mensen te luisteren (Move Forward Party kreeg de meeste zetels bij de recente Thaise verkiezingen, met Pheu Thai als tweede). Het belangrijkste is om de mensen te bedanken die mij en de Move Forward Party hebben gesteund. Het spijt me dat we er nog steeds niet in zijn geslaagd de volgende Thaise regering te vormen.”

“Wij zijn de nummer één partij die bij de algemene verkiezingen de meeste stemmen van het Thaise volk heeft gekregen. We hebben een verantwoordelijkheid tegenover die mensen om de regering te vormen. We hebben op alle mogelijke manieren geprobeerd de geest van echte democratie te volgen om de stemmen van mensen te respecteren. Dit is de strijd van de Move Forward Party samen met 14 miljoen stemmen van Thaise mensen om te bewijzen dat deze stemmen de toekomst van het land zijn.” Pita ging verder in zijn video.

Ondertussen zijn de kandidaten voor de premier van de Pheu Thai-partij mevrouw Paetongtarn Shinawatra, dochter van de verbannen Thaise premier Thaksin Shinawatra, en de heer Srettha Thavisin. Er gingen geruchten dat Pheu Thai Srettha als kandidaat zou voordragen als Pita geen regering zou kunnen vormen, maar Srettha was moeder van die geruchten en verklaarde dat Pheu Thai Pita momenteel volledig steunt als de volgende premier. Pheu Thai heeft ook Chaikasem Nitisiri, een voormalig procureur-generaal, als kandidaat, maar hij heeft onlangs gezondheidsproblemen gehad en werd in april in het ziekenhuis opgenomen.

Pheu Thai maakt deel uit van een coalitie van acht partijen die probeert de nieuwe regering te vormen, waarbij de overgrote meerderheid van de leden afkomstig is van Move Forward en Pheu Thai.

Toen Thaise media de heer Srettha vroegen naar de situatie in termen van de mogelijkheid om hem voor te dragen voor een formele parlementaire stemming om premier te worden, zei hij: “Ik weet niets van deze geruchten. Ik was niet aanwezig bij de recente vergadering onder voorzitterschap van Pita. Wacht alstublieft op de definitieve conclusie van de alliantie van acht partijen, wij staan ​​achter het huidige plan voor Pita Limjaroenrat als kandidaat-premier, dank u."

Srettha Thavisin, Pheu Thai-premierkandidaat.

De volgende gezamenlijke zitting van het Parlement is gepland voor woensdag 19 juli, en tot nu toe lijkt het erop dat de naam van Pita Limjaroenrat opnieuw zal worden voorgedragen voor een stemming om premier te worden. Hij heeft 375 ja-stemmen nodig om de volgende premier te worden. Het is echter moeilijk te zien dat veel senatoren of oppositiepartijen hun stem veranderen in ja, zolang Pita Limjaroenrat belooft de majesteitsschenniswetten in Thailand te wijzigen (niet af te schaffen). Dit was het belangrijkste knelpunt voor degenen die tegen het maken van Pita PM waren, maar hij heeft vastgehouden aan het niet laten vallen van deze belofte, waarbij hij beweerde dat het deel uitmaakte van het campagneplatform van Move Forward Party en door dit belangrijke item te laten vallen, zouden ze een aanzienlijk deel teleurstellen en van streek maken. van hun kiezersbestand.

Pita heeft voortdurend benadrukt dat de partij niet van plan is majesteitsschennis af te schaffen, maar de boetes en straffen voor mogelijke overtreding van de wet te verminderen, zodat deze niet kan worden gebruikt om de mening van mensen het zwijgen op te leggen. Momenteel kunnen straffen voor laster van de koninklijke familie oplopen tot vijftien jaar gevangenisstraf, zelfs voor het uiten van een negatieve mening online.

De Move Forward-partij is ook van plan een wetsvoorstel in te dienen om de senatoren, die door de voormalige militaire regering zijn aangesteld en niet gekozen, de bevoegdheid te ontnemen om op premier te stemmen. Dit is echter een opwaartse strijd en het zal voor de meeste analisten moeilijk zijn om steun te krijgen.

Een andere mogelijkheid is dat de minderheidsmacht in de regering een kandidaat naar voren schuift om premier te worden, waarschijnlijk Prawit Wongsuwan of Bhumjaithai-leider Anutin Charnvirakul. Beiden hebben echter, althans publiekelijk, ontkend dat dit een mogelijkheid is en ondanks de waarschijnlijkheid dat de benoemde senaat ja zou stemmen voor deze kandidaten, vooral Prawit, zou het Thaise publiek waarschijnlijk verontwaardigd zijn over deze actie en vanwege de minderheidsmacht in de House zou het moeilijk, zo niet onmogelijk zijn om wetten goed te keuren, waardoor dit in wezen een slappe regering wordt.

Een andere mogelijke oplossing die sommigen hebben voorgesteld, is dat de coalitie de naam van Pita naar voren blijft schuiven tot de termijn van de senator in mei 2024 afloopt. Analisten aan beide kanten van het spectrum hebben deze optie echter verworpen door te stellen dat het van het grootste belang was om snel een nieuwe regering te vormen. Pita zelf leek eerder vandaag, 15 juli, te suggereren dat dit geen oplossing was, door te benadrukken dat snel een nieuwe regering vormen een topprioriteit was.

Ondertussen hebben pro-democratische activisten en aanhangers van de Move Forward Party beloofd druk uit te oefenen op senatoren om "de stemmen en de stem van het volk te respecteren" en hebben ze meerdere protesten georganiseerd, waaronder een autoprotest dit weekend op verschillende prominente locaties in Bangkok.

Ten slotte heeft Pita Limjaroenrat verschillende rechtszaken hangende rond zijn bezit van media-aandelen die hem mogelijk zouden kunnen diskwalificeren om premier te worden. Pro-democratische demonstranten zijn ook boos over deze actie en beweren dat dit slechts een manier is om te voorkomen dat ze de stem van het volk accepteren en Pita premier maken.

Wij van TPN media zullen dit verhaal nauwlettend in de gaten blijven houden naarmate de volgende stemming in het Parlement nadert.

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

De laatste lokale nieuwsvertaler bij The Pattaya News. Aim is een tweeëntwintigjarige die momenteel zijn laatste jaar aan de universiteit in Bangkok woont en studeert. Geïnteresseerd in Engelse vertaling, verhalen vertellen en ondernemerschap, gelooft hij dat hard werken een onmisbaar onderdeel is van elk succes in deze wereld.