NACC verwerpt aanklacht wegens corruptiezaak Thai Airways

FOTO: Thai Airways

PERSBERICHT:

De National Anti-Corruption Commission (NACC) heeft de aanklachten tegen voormalig premier Thaksin Shinawatra en drie anderen afgewezen in een corruptiezaak die verband houdt met de overname door Thai Airways International (THAI) van 10 Airbus-vliegtuigen tussen 2003 en 2004.

Volgens een interview met voormalig plaatsvervangend minister van Transport, Pichet Sathirachawal, heeft de NACC de aanklacht tegen hemzelf, de voormalige premier, de voormalige THAI-president Kanok Abhiradee en de voormalige THAI-bestuursvoorzitter Thanong Bidaya laten vallen.

De vier personen werden aanvankelijk beschuldigd van het niet uitvoeren van hun taken in het acquisitieproces van het vliegtuig, wat volgens een team van onderzoekers slecht werd beheerd en onethische handelingen met zich meebracht. Deze beschuldigingen zouden hebben geleid tot een aanzienlijke toename van de schulden van THAI, wat bijdroeg aan de aanhoudende financiële problemen van de luchtvaartmaatschappij.

Tussen 2002 en 2004 keurde het kabinet van de voormalige premier het voorstel van THAI goed om tien A340-500- en A340-600-vliegtuigen aan te schaffen voor een totaalbedrag van 53.5 miljard baht. Het inkoopplan werd destijds door voormalig minister van Industrie Suriya Jungrungreangkit aan het kabinet voorgelegd, zo blijkt uit een onderzoeksrapport. De voormalige minister van Industrie werd uit het onderzoek verwijderd nadat bewijs de commissie ervan had overtuigd dat hij niet betrokken was bij de aankoop van de tien vliegtuigen door THAI.

Het voorgaande is een persbericht van de PR-afdeling van de Thaise overheid.

Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.