Partij vooruit om wetsontwerp voor te stellen om de bevoegdheid van de senaat om de Thaise premier te kiezen te elimineren

FOTO: Thairath

nationaal —

Nadat ze er niet in waren geslaagd hun leider Pita Limjaroenrat ertoe aan te zetten premier te worden, is de Move Forward Party nu van plan een wetsvoorstel in te dienen om artikel 272 van het handvest te wijzigen, dat de Senaat de bevoegdheid geeft om een ​​premier te kiezen.

Pita kreeg donderdag slechts 324 stemmen van de 749 stemmen van het gezamenlijke parlement en slaagde er niet in premier te worden, aangezien hij minstens 375 stemmen nodig heeft.

Van de 324 stemmen die hij kreeg, kwamen er slechts 13 uit de 250 leden tellende Senaat.

Onder de huidige grondwet kan de senaat samen met de leden van de parlementen een premier kiezen.

Nu heeft de Move Forward-partij, die de leider is van de coalitie die op zoek is naar een regering, haar doel om het handvest te wijzigen verschoven om de door de junta aangestelde senaat de bevoegdheid te ontnemen om op een premier te stemmen om aan te dringen op een tweede benoeming van Pita.

Het voorstel tot wijziging van het handvest is vandaag voorgesteld aan de voorzitter van het Huis, Wan Muhamad Noor Matha.

Om het amendement voor te stellen, heeft Move Forward de steun nodig van minstens 100 parlementsleden. De partij heeft momenteel 151 Kamerleden.

Om het wetsvoorstel goed te keuren, moet echter minstens 1/3 van de Senaat of 84 senatoren het wetsvoorstel goedkeuren.

Move Forward wees erop dat aangezien veel senatoren ervoor kozen om gisteren niet op de premier te stemmen, ze er waarschijnlijk voor zullen kiezen om de wijziging van artikel 272 te steunen.

Het hele wijzigingsproces kan volgens de partij binnen vier weken worden afgerond.

De Move Forward Party komt vandaag bijeen met de 8 coalitiepartijen om nieuwe strategieën te bespreken. Ze beweerden ook dat het er niet puur om ging om Pita premier te maken, maar om senatoren de gelegenheid te bieden om gracieus te vertrekken.

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

De laatste lokale nieuwsvertaler bij The Pattaya News. Aim is een tweeëntwintigjarige die momenteel zijn laatste jaar aan de universiteit in Bangkok woont en studeert. Geïnteresseerd in Engelse vertaling, verhalen vertellen en ondernemerschap, gelooft hij dat hard werken een onmisbaar onderdeel is van elk succes in deze wereld.