Department of Disease Control bezoekt Soi Dog Foundation om samen te werken aan de preventie van hondsdolheid

PERSBERICHT:

Soi Dog Foundation was trots om de directeur-generaal van het Department of Disease Control Dr. Tares Krassanairawiwong, samen met vertegenwoordigers van andere belangrijke instanties, vorige week te verwelkomen in hun opvangcentrum in Mai Khao, Phuket. Het bezoek volgde vorige week op een 'Rabies Network Development'-workshop in Phuket Town om te bespreken hoe Phuket de eerste hondsdolheidsvrije provincie van Thailand moest worden.  

Bovenaan de agenda stond het grootschalige sterilisatie- en vaccinatieprogramma van Soi Dog. Bekend als CNVR (Catch, Neuter, Vaccinate, Return), heeft het programma sinds de oprichting in 950,000 meer dan 2003 zwerfdieren gesteriliseerd/gecastreerd en gevaccineerd, waardoor het de grootste in zijn soort ter wereld is. Het programma draagt ​​bij aan een gestage afname van de zwerfpopulatie en het terugdringen van de verspreiding van overdraagbare ziekten, waaronder hondsdolheid. 

Verschillende vooraanstaande autoriteiten, waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Global Alliance for Rabies Control (GARC), zijn het erover eens dat de meest effectieve manier om hondsdolheid bij mensen uit te bannen, is door het bij honden uit te roeien. Het vaccineren van 70% van de honden in een gebied zal resulteren in het elimineren van hondsdolheid. 

Het is een vergelijkbare situatie met het terugdringen van de zwerfhondenpopulatie; het castreren van 80% van de honden in een gebied zal leiden tot een aanhoudende vermindering van het aantal, zolang een onderhoudsprogramma wordt bijgehouden. Dit is op voorwaarde dat gevaccineerde en gecastreerde honden op hun plaats blijven om groepsimmuniteit op te bouwen en te voorkomen dat nieuwe, ongecastreerde honden een territorium overnemen.

“Het heeft even geduurd voordat de hondenpopulatie op het eiland is afgenomen. Soi Dog voert al 20 jaar een programma van CNVR uit,” zei Dr. Nattanich Maneewong, Phuket CNVR-manager van Soi Dog. “De statistieken laten zien dat het werkt. We leggen gegevens vast om de voortgang te monitoren, vooruit te plannen en ervoor te zorgen dat het programma zo succesvol mogelijk is.” 

Systematische registratie en betrokkenheid van de gemeenschap zijn beide van cruciaal belang voor de effectieve implementatie van een grootschalig programma als dit, om te helpen het aantal ongecastreerde dieren in een gebied te bepalen en de operaties dienovereenkomstig te coördineren.  

De bezoekende delegatie leerde hoe dit in de praktijk werkt via de 14 mobiele sterilisatieklinieken van Soi Dog in Zuid-Thailand en in Groot-Bangkok. De reddingswerkers van de stichting lokaliseren en vangen op humane wijze zwerfdieren op met behulp van lokale voerautomaten. Die dieren worden vervolgens gesteriliseerd/gecastreerd en gevaccineerd en de binnenkant van hun oren wordt getatoeëerd om aan te geven dat ze het programma hebben doorlopen. Eenmaal hersteld van de operatie, worden de dieren veilig teruggebracht naar hun individuele territorium - hun aanwezigheid daar helpt de immuniteit van de kudde op te bouwen. 

De bezoekende delegatie maakte ook kennis met de andere programma's van Soi Dog, waaronder behandeling, hulpverlening aan de gemeenschap, onderwijs en adoptie. Om zwerfdieren in nood te helpen, heeft het Department of Disease Control enkele medische apparatuur gedoneerd voor gebruik in de ziekenhuizen ter plaatse van de stichting. 

Zoals benadrukt tijdens de workshop Rabies Network Development, is er sinds de eeuwwisseling slechts één geregistreerd geval van hondsdolheid (bij een hond) in Phuket – mede dankzij het CNVR-programma van Soi Dog – waardoor de provincie in aanmerking komt voor evaluatie als hondsdolheidsziekte. -vrij gebied. Als dat lukt, zal het de eerste van de 77 provincies van Thailand zijn die een dergelijke status krijgt.

Het voorgaande is een persbericht gepubliceerd met volledige toestemming en autorisatie van de organisatie(s) vermeld in het PR-materiaal en TPN-media. De uitspraken, gedachten en meningen van de bij het persbericht betrokken organisatie zijn geheel van henzelf en hoeven niet per se die van TPN media en haar medewerkers weer te geven.

Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.