Kandidaat voor premier Pita van de Move Forward-partij faalt in eerste stemronde, tweede ronde gepland voor 19 juli

nationaal —

Pita Limjaroenrat, de leider van de Move Forward Party, is er niet in geslaagd om voldoende stemmen van 375 te verzamelen van het gezamenlijke zittende parlement, waardoor hij niet door de eerste ronde van de premiersverkiezingen kwam.

Pita had minstens 375 van de 749 stemmen van de hogere en lagere huizen nodig om het kantoor van de Thaise premier te bekleden. De officiële resultaten zijn echter dat de hoopvolle premier slechts 324 stemmen wist te verzamelen, wat niet de helft van het parlement was. Bovendien waren er slechts 674 parlementsleden aanwezig op het moment van stemmen.

In de officiële telling behaalde Pita 324 stemmen voor (slechts 13 senatoren), terwijl er 182 stemmen tegen en 199 onthoudingen waren.

Voor vandaag kan worden geconcludeerd dat Pita minder dan de helft van het totale aantal stemmen heeft gekregen en daarmee niet is geselecteerd als de 30e premier van het land. Hij was de enige kandidaat die vandaag, 13 juli 2023, werd voorgesteld.

De tweede stemronde is gepland op 19 juli, met de verwachting dat de meerderheidscoalitie waarschijnlijk zal besluiten om andere kandidaten voor te dragen, zoals Paetongtarn Shinawatra of Srettha Thavisin van de Pheu Thai-partij, de op een na grootste partij in de coalitie.

Pita zal waarschijnlijk ook een tweede keer worden genomineerd, maar aangezien veel senatoren, die door de militaire junta waren benoemd en niet zoals parlementsleden waren gekozen, bezwaar maakten tegen zowel zijn rechtszaken als zijn steun om de wet op Lese Majeste te wijzigen, maar niet af te schaffen, de resultaten zullen naar verwachting vergelijkbaar zijn voor Pita, tenzij hij enkele concessies doet. Pita heeft echter voortdurend verklaard dat het laten vallen van zijn voornemen om de wet op majesteitsschennis te wijzigen geen optie is.

Move Forward Party heeft slechts één kandidaat genomineerd, Pita, dus als hij niet wordt geselecteerd, zouden de andere opties in de Pheu Thai-partij zijn, waardoor ze de post van premier zouden krijgen. De nominaties zijn in april gedaan en kunnen op dit moment niet worden aangepast. Alleen eerder voorgedragen kandidaten kunnen in het parlement worden voorgedragen voor een stemming.

Een andere optie is dat de minderheidspartijen een kandidaat naar voren schuiven, zoals Anutin Charnvirakul van de derde plaats bij de Bhumjaithai-partij van het parlementslid, maar dit is een onwaarschijnlijke weg.

Als de tweede stemronde geen kandidaat kan opleveren, vindt op 20 juli een derde stemronde plaats. Als dat niet lukt, zullen verdere opties worden overwogen en op dat moment uitvoerig worden besproken.

Blijf op de hoogte van TPN-media voor verdere updates over dit en alle andere verhalen.

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

De laatste lokale nieuwsvertaler bij The Pattaya News. Aim is een tweeëntwintigjarige die momenteel zijn laatste jaar aan de universiteit in Bangkok woont en studeert. Geïnteresseerd in Engelse vertaling, verhalen vertellen en ondernemerschap, gelooft hij dat hard werken een onmisbaar onderdeel is van elk succes in deze wereld.